Cappelli: Gradovi i županije moraju imati vlastitu razvojnu strategiju turizma

Zadar i Varaždin šampioni hrvatskog turizma 2017. godine

U Zadru je održana konferencija „Hrvatski turistički kongres 2017“ a na kojoj su među ostalim dodijeljene nagrada Večernjakove turističke patrole i Večernjakovih zvjezdica za najbolje restorane te najbolju turističku destinaciju kontinentalne, odnosno najbolju turističku destinaciju jadranske Hrvatske. Tako su Varaždin i Zadar proglašeni šampionima našeg hrvatskog turizma, a najboljim restoranima proglašeni su konoba Dalmacija iz Trogira, konoba Kalelarga iz Makarske, restoran Korana-Srakovčić iz Karlovca te restoran Waldinger iz Osijeka.

Ministar Cappelli tom prilikom podsjetio je na važnost raznolikosti ponude i razvoj novih usluga te koliko je bitno da oni počivaju na kvaliteti i budu rezultat želja i potreba posjetitelja, ali i domaćeg stanovništva. „Posebno me veseli dodjela prestižnih nagrada Večernjakove patrole i Večernjakovih zvjezdica koje promiču turističke destinacije na Jadranu i kontinentu te ističu i važnost ugostiteljske ponude. Drago mi je što su ove godine u izbor uključene i destinacije kontinentalne Hrvatske. Čestitam još jednom svima nagrađenima, zahvaljujem im na ustrajnom i predanom radu te njihovom doprinosu u ovoj uspješnoj hrvatskoj turističkoj priči. Odličan su primjer i poticaj svima nama te dokaz da se jedino ustrajnim i predanim radom može stići do cilja istaknuo je ministar Cappelli pri dodjeli nagrada.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava „Turizam budućnosti – jesmo li spremni za održivi razvoj?“ posvećena turističkoj industriji i srodnim djelatnostima. Sudionici su, između ostalog, iznosili stavove o usklađivanju porasta kapaciteta i turističkog prometa s održivim razvojem na lokalnoj razini te o doprinosu ICT sektora ciljevima Strategije razvoja turizma, kao što su povećanje investicija i turističke potrošnje.

Pri tome je ministar Cappelli istaknuo kako svaki grad ili županija, ukoliko žele razvijati turizam na svom području te biti održivi i dugoročno konkurentni moraju imati vlastitu razvojnu strategiju, u kojoj će se okrenuti održivom razvoju, ali i modernim tehnologijama koje omogućuju još veću orijentiranost na svakog posjetitelja pojedinačno te otkrivaju njegove navike i želje. Građani, gradovi, gradska vijeća moraju odlučiti kakav turizam žele, a država je tu da im pomogne u podizanju kvalitete, očuvanju prirode, sufinanciranju projekata, sigurnosti turista i slično“; zaključio je ministar Cappelli nadodavši da turizam danas mijenja i pokreće svijet. Uz ministra Cappellija na Okruglom stolu sudjelovali su i predsjednik nadzornog odbora Sunce Koncerna d.d. Jako Andabak, predsjednik uprave Atlasa Tomislav Varga te znanstveni suradnik u Institutu za turizam Damir Krešić.

Turističkim rezultatima približavamo se povijesnoj brojci od 100 milijuna noćenja istaknuo je ministar Cappelli te zaključno dodao kako će u nadolazećem razdoblju Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica još snažnije raditi na razvoju cjelogodišnjeg turizma, pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju i ojačati turizam na kontinentu prema principima održivog razvoja.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN