Cappelli: Hrvatska će ove godine imati 12 milijardi prihoda od turizma

Izvor: Lokalni.vecernji.hr

Ministar turizma Gari Cappelli održao je u Turističko-informativnom centru u Zadru radni sastanak s čelnicima Zadarske županije, Grada Zadra i njihovih Turističkih zajednica.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je problem radne snage u turizmu i naglasio da hitno moramo školovati što kvalitetniji kadar, a za edukaciju iskoristiti zimu.”Bit će žestoka utakmica sljedeće godine. Imamo dobre igrače ali trebat će nam puno novca. Pitali ste me puno oko boravišne postrojbe, morat ćemo dvostruko više uložiti u odnosu na ovu godinu da bismo zadržali ovogodišnji rezultat” istaknuo je Cappelli, piše lokalni.vecernji.hr

Osvrćući se na druge teme razgovora ministar je naveo kako je jedna od njih bila potpora koja bi s udruženim oglašavanjem išla ka povezivanju morem. “Povezivanjem dviju obala, talijanske te Zadra i okolice, napravili bismo iskorak i u avioprometu, uložili smo 30 milijuna kuna ove godine, sad ćemo 60 milijuna kuna” izjavio je  Cappelli i dodao da je Hrvatska trenutačno na rastu od 5-6 posto, što noćenja, što boravaka turista ove godine.

“Zakonom o ugostiteljskim uslugama, koji je sada u drugom čitanju u Saboru, radit će se rekategorizacija. Mnogi su se zbog toga bunili jer imamo oko 20.000 objekata koji su registrirani 70-ih, velik dio njih se nije rekategorizirao, a imaju tri zvjezdice. Ući ćemo u te objekte, rekategorizirati ih i dobiti pravičniju sliku koliko je bilo tog sivog tržišta. Neće biti novih zapošljavanja u inspektoratima već samo preinaka iz određenog dijela administracije koja će ići u inspekcijske službe. Definitivno trebalo bi jače i kvalitetnije na tome raditi jer Hrvatska gubi dio novca u tom sivom tržištu. Hrvatska će ove godine imati 12 milijardi prihoda od turizma, 10-ak posto više nego lani, ali ima još prostora za rast ” zaključio je ministar.

Za uspješnu sezonu, uz turističku promidžbu, sigurnost destinacije jednako je bitna. Do sada smo imali 14 milijuna turista u Hrvatskoj, više od 70 milijuna noćenja pa se može reći da je ovo uspješna sezona i što se tiče sigurnosti, poručuju iz resornog ministarstva.

Povezane vijesti: