Cappelli: Nema mjesta panici, za sada nemamo još nikakvih otkaza za glavni dio turističke sezone

Panika i širenje masovne histerije oko koronavirusa nikome ne donosi koristi, a na glas razuma pozivaju brojni stručnjaci i znanstvenici. Danas je na sjednici Vlade RH ministar turizma Gari...

Panika i širenje masovne histerije oko koronavirusa nikome ne donosi koristi, a na glas razuma pozivaju brojni stručnjaci i znanstvenici.

Danas je na sjednici Vlade RH ministar turizma Gari Cappelli također uputio riječi razuma te izjavio kako u ovom momentu u Hrvatskoj boravi 24.500 turista ili oko 3% više gostiju nego prošle godine u isto vrijeme.

Još uvijek se ne osjeća veći pad, osim naravno s istočnih tržišta , kao što je tržište Kine i Južne Koreje, što je i očekivano. U prvom mjesecu smo imali rast s kineskog tržišta oko 70%, a sada je u mjesecu veljači ostvaren pad od 60%, tako da smo se približili nuli.

Što se tiče utjecaja trenutne situacije na prihod od turizma, Capelli je istaknuo kako prva tri mjeseca utječu negdje oko 5%, dok prvih šest mjeseci utječe sa 27% u ukupnim prihodima od turizma.

Tako da prva tri mjeseca neće imati značajan utjecaj na ukupne prihode od turizma. Najveći eventualni otkazi koji se događaju su u poslovnom tj. kongresnom turizmu, a radi se o rezervacijama za ožujak. Uskrs je ove godine ranije, te stoga niti neće biti prava slika onoga što će se događati u ostatku turističke sezone. Pravu sliku pokazat će stanje za prvosvibanjske praznike, kada je i najveći dolazak turista kada spajaju praznike.

Cappeli je dodao i kako u zadnje dvije godine imamo novu tendenciju rezervacija u turizmu kroz last minute booking, tj. gosti nam dolazak rezerviraju tek u svibnju i lipnju za glavni dio turističke godine.

Gari Cappelli: Nema mjesta panici, Vladin stožer u realnom vremenu upravlja situacijom i puna je pripravnost svih službi

Za sada nemamo još nikakvih otkaza za glavni dio turističke godine, naša tržišta su za i dalje stabilna. Pozitivni podaci govore kako imamo rast interesa s njemačkog tržište za 3% , kao i britanskog od 7% do 8% za ovu godinu. Dakle za sada ne osjećamo nikakve minuse, osim blagog zaustavljanja bookinga, što je bilo za očekivati u ovoj situaciji. Nema mjesta panici, Vladin stožer u realnom vremenu upravlja situacijom i puna je pripravnost svih službi” zaključio je Cappelli.

Dobro je da je i ministar turizma reagirao i iznio činjenične podatke, kako bi se prestalo s histerijom i stalo na loptu.

Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, jer uopće nismo u takvoj situaciji niti u takvoj fazi“, poručio je također Predsjednik Vlade Andrej Plenković, dodajući da će Vlada ostati stopostotno transparentna te će u realnom vremenu o svim relevantnim informacijama izvještavati javnost.

Podizanje panike sada nikome nije u interesu, no naravno kako ozbiljnost nalaže praćenje situacije. Jedan od znanstvenika koji je stručan upravo na području globalnog zdravlja je prof. dr. sc. Igor Rudan, a on se javnosti obratio priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

/ / / IGOR RUDAN: OPREZ JE SASVIM DOVOLJAN, ALI PARANOJA DOISTA NIJE POTREBNA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN