Cappelli: Razmišljamo o odgodi plaćanja po modelu “3+3”

Jučer su se u Banskim dvorima održavali razni sastanci kako bi se usuglasile konačne mjere kako pomoći gospodarstvu od negatvnog utjecaja koronavirusa na cijelo tržište. Ministar turizma Gari Cappelli...

Jučer su se u Banskim dvorima održavali razni sastanci kako bi se usuglasile konačne mjere kako pomoći gospodarstvu od negatvnog utjecaja koronavirusa na cijelo tržište.

Ministar turizma Gari Cappelli ispred Sabora izjavio je kako će sutra na Vladu iz sektora turizma ići mjera odgode plaćanja po modelu “3+3”.

Nama je bitno da ide odgoda, kao recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište – da sve idu odgode kroz model 3+3. U tom smjeru idemo, da se ovisno o događanjima kroz tri mjeseca odgađa. Na taj način će se vjerojatno rješavati i osobni dohodak i sve ono što možemo rješavati odmah i hitno. Tako da smo sigurni da sljedećih šest mjeseci možemo to pokriti. Na prvom mjestu je zaštita radna snaga i likvidnost” istaknuo je Cappelli, prenosi Index.hr.

Također, Cappelli je istaknuo kako su neke mjere u nadležnosti jedinicama lokalne samouprave ( JLS ), kao što je paušalni porez po krevetu u obiteljskom smještaju, tako da se i njima razgovara u kojem smjeru sve ići.

Ministar financija Zdravko Marić za RTL Danas je rekao kako set mjera koji će danas predstaviti u kratkom roku može dati efekt. “Kiruriški precizne mjere u tako kratkim rok ne možemo napraviti, ali najvažnije da ovo stavimo sutra u hitnu proceduru proceduru. Integralni dio tih mjera je likvidnost. S jedne strane tu su javna davanja – porez na dohodak, porez na dobit i doprinosi. Prema radnoj verziji, a detalje ćemo usuglasiti tijekom dana i noći do sjednice, govorimo o tri mjeseca odgode plaćanja s moguća još dodatna tri mjeseca ekstenzije. S druge strane, tu su kreditne i linije u suradnji s HBOR-om, HNB-om i HUB-om, svi su na neki način usmjereni da se sličan pincip usmjeri na kreditne aranžman “rekao je Marić.

O svim konkretnim mjerama saznat će se više tijekom današnjeg dana, kada će biti predstavljene na sjednici Vlade, a koje nakon toga idu u Sabor na usvajanje, objavu u Narodne novine te se očekuje da će biti aktivne od sljedećeg tjedna.

Izvor: Index.hr, RTL Danas / Foto: Index Video

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN