Cappelli: U Hrvatskoj trenutno boravi 246 tisuća turista

“U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli na današnjoj, 237. sjednici Vlade, te...

U Hrvatskoj je trenutno 246 tisuća turista i njihov broj raste za 20 do 30 tisuća dnevno“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli na današnjoj, 237. sjednici Vlade, te dodao da je to znak da je Hrvatska “sigurna i prepoznatljiva” turistička zemlja.

Plenković: Ostvarili smo povoljnu epidemiološku situaciju u zemlji i omogućili otvaranje stranim turistima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je Vlada, nakon što se virus pojavio u veljači, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih sugrađana, uspjela obuzdati širenje u ožujku i travnju, te se nakon toga racionalno i  s obzirom na brojeve, započelo s postupnim popuštanjem u tri faze: 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

To se pokazalo ispravnim i učinkovitim jer smo od 23. svibnja do 16. lipnja, dakle, punih 25 dana zabilježili svega 12 novooboljelih. To  je u tom trenutku bio drugi najbolji rezultat u cijeloj Europi. Usporedbe radi, Slovenija je u tom istom razdoblju imala  31, Slovačka 49, Malta 56, Grčka 273, Mađarska 398 slučajeva,  od zemalja koje su imale mali broj novooboljelih. U susjednoj BiH i u Austriji, bili ih je više od 700, u Bugarskoj više od tisuću, u Srbiji preko 1400, a u Sjevernoj Makedoniji gotovo 2400.  Italija, Njemačka, Španjolska, Poljska Francuska su imale od 8 do 13 tisuća ljudi. Važno je da shvatimo kontekst“, svoje je tvrdnje premijer potkrijepio brojkama.

Dodao je da nam je takva, izuzetno povoljna epidemiološka situacija ostvarena u Hrvatskoj, omogućila da se među prvima otvorimo prema stranim turistima, tim više što je turizam vitalna grana hrvatskoga gospodarstva.

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a.

Većina novooboljelih “uvezeni” su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu“, istaknuo je ministar Božinović.

Podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom:

To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta“, rekao je.

Izmjenom Zakona o otocima jednakopravni pristup vodi sugrađanima na otocima 

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom je izmijenila Zakon o otocima.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kazao je da na otocima trenutno imamo 4. 860 kućanstava koja nisu spojena na vodoopskrbnu mrežu. „To znači da preko deset tisuća građana na našim otocima nema jednakopravni pristup vodi kao i oni koji su na kopnu“, kazao je ministar i pojasnio:

„Zbog toga Zakon o otocima predviđa subvencioniranu cijenu vode, a izmjenom ove uredbe potrošnju po stanovniku na otoku podižemo s 45 kubnih metara na 85 kubnih metara na godinu, čime izjednačavamo pravo našim sugrađanima na otocima pristup cijeni vode po cijeni vode koja je na kopnu, a isto tako osiguravamo dovoljnu količinu vode za sve naše otočane“.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je kako je ova Uredba značajna zbog boljih uvjeta življenja na otocima, prvenstveno za one koji žive na otocima, a tako i za turiste. Inače, otoci ostvaruju oko 25 posto dolazaka turista.

Više u prilogu: Prijedlog uredbe o izmjeni Zakona o otocima

Povezane vijesti: