Chef Tomica Đukić u Vinkovcima predstavlja tradicionalnu slavonsku kuhinju na moderni način 

27. i 28. rujna 2023. na Šokačkom stanu u Vinkovcima održat će se Stručna konferencija i Gastro show projekta PannEx Reload

Autor:  HrTurizam Promo

25. rujna 2023.

Iako ima raznih definicija, dimenzija i shvaćanja pojma održivog turizam, jedan od glavnih elemenata je korištenje lokalnih resursa u destinaciji kroz kratke nabavne lanaca u turizmu tj. HoReCa kanalu. 

Ako gledamo kroz prizmu hrvatskog turizam imamo sigurnu potražnju i potrošnju od preko 20 milijuna dolazaka i 100.000+ noćenja. Kako bi turizam imao pravu svrhu, a time bio i održiv moramo proizvesti dovoljno hrane za potrebe turizma te povezati HoReCa kanal s proizvođačima. 

To je u konačnici smisao turizma, da se turistička potrošnja spusti i dispenzira na lokalnu ekonomiju, a ne da se kroz turizam potiče uvoz. Pogotovo kroz prizmu bazičnih proizvoda: od jaja, mrkve, salate, rajčice, salate do suhomesnatih proizvoda.

Osim distribucije "nula kilometara", jačanja lokalne ekonomije, malog i srednjeg poduzetništva, zadržavanje ljudi na ruralnom prostoru kratkim nabavnim lancima (izravna distribucija, korištenje posrednika ili klastera) imamo osiguranu proizvode visoke kvalitete i svježine. 

Također, zadnjih godina turiste sve više interesira klimatski otisak putovanja na odmor, lokalna gastronomija, porijeklo namirnica, zdrava hrana, organska i ekološka proizvodnja ili uzgoj. 

Kolika je mjesečna potražnja / potrošnja = potreba za domaćim jajima recimo u Puli, Rijeci ili Zadru?

To je ključno strateško pitanje za naše destinacije. Jer turizam je puno više od smještaja i plaže te vertikalno i horizontalno veže razne industrije - a primarno kroz proizvođače hrane. 

Upravo na temu povezivanja ugostiteljskih objekata i hotela s domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Vinkovcima će se održati gastro show i panel rasprava. 

Naslovna plakat

Gastro show u Vinkovcima: Stručna konferencija uz poznata imena i slavonsku gostoljubivost

27. i 28. rujna 2023. na Šokačkom stanu u Vinkovcima održat će se Stručna konferencija i Gastro show projekta PannEx Reload u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.

Glavni narativ turističke industrije je održivi turizam u kojem je u glavnoj ulozi korištenje lokalnih resursa u destinaciji, primarno krhkih nabavnih lanaca u ugostiteljstvu. Povezivanje ugostiteljskih objekata i hotela s domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je veliki izazov i upravo o tim izazovima, između ostaloga pričat će u sklopu Konferencije.

Prvog dana, 27. rujna 2023. s početkom u 17 sati, održat će se konferencija u sklopu koje će biti održana predavanja i panel rasprava.
Prvo predavanje "Važnost kratkih nabavnih lanaca u turizmu" održat će Goran Rihelj, konzultant u turizmu. Tema je prigodna, jer upravo 27. rujna u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan turizma, a jedna od gorućih tema na globalnoj razini upravo je strategija "od polja do stola".

Slijedi predavanje chefa Tomice Đukića, dugogodišnjeg chefa hrvatske nogometne reprezentacije, koji će za ovu prigodu govoriti na temu "Priprema autohtonih jela na moderan način". Sljubljivanje tradicije, odnosno jela naših baka, s modernim tehnikama kulinarstva na visokoj je cijeni. Gosti su željni na svojim tanjurima vidjeti autohtona jela određenog područja u interpretaciji duha današnjeg vremena.

Osim što je već osam godina uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Tomica Đukić je trenutno jedan od najznačajnijih kontinentalnih chefova u Hrvatskoj. Tome u prilog ide i činjenica kako je potpredsjednik hrvatskog ogranka ugledne svjetske kuharske udruge Escoffierovi učenici (Les Disciples Escoffier), organizacije koja promiče visoku gastronomiju u cijelom svijetu.

Nakon dva predavanja uslijedit će i panel rasprava na kojoj će sudjelovati partneri projekta, lokalni proizvođači hrane i pića, ali i predstavnici Srednje strukovne škole Vinkovci koja je inače nedavno proglašena najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj.

Sudionici panela:

Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
Monika Živković, Podrum Marija
Zdenka Prgomet, Tvornica ulja Vinkovci
Velimir Babić, Destilerija Abelo

Moderator: Goran Rihelj, HrTurizam

Gastroshow sokacki stan vk

Drugi dan, 28. rujna 2023. u 18 sati započet će Gastro show. U nešto opuštenijem ozračju, u odnosu na prvi dan, posjetitelji će moći uživati u specijalitetima chefa Tomice Đukića. On će za ovu prigodu, uz pomoć osoblja Gastro-edukacijskog centra Šokački stan, pripremiti tri slijeda autohtonih tradicijskih jela pripremljenih na moderan način.

Tu je i Gastro sajam "PannEx Reload" na kojem će se sa svojim proizvodima predstaviti partneri projekta, a cijeli program bit će podvučen neizostavnim tamburašima.

Izlagači na Gastro sajmu "PannEx Reload":

Tvornica ulja Vinkovci - Sunce Vinkovaca;
Podrum Marija, Ilok;
Craft pivovara Valentinijan, Vinkovci;
Mederija Ferbežar, Vinkovci;
Destilerija Abelo, Vinkovci;
Vigus (kolači), Vinkovci.

Voditelj programa je poznati hrvatski influenser Domagoj Jakopović - Ribafish. Poseban gost Gastro showa je Britanac s hrvatskom adresom Paul Bradbury, jedan od najvećih promotora Hrvatske u inozemstvu.

 

Iz Engleske u Hrvatsku, točnije na Hvar, preselio je prije dvadeset godina i tvrdi kako je Hrvatska najbolja sredina za život. Osim što vodi Total Croatia News, najveći news portal na engleskom jeziku u Hrvatskoj, Bradbury svojim objavama promovira Hrvatsku kao turističku destinaciju.

Autor:  HrTurizam Promo

25. rujna 2023.