Croatia Airlines

Croatia Airlines ostvarila veliki operativni gubitak i pad prometa putnika

Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ostvariala je operativni gubitak u visini od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna.  Povećanje...

Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ostvariala je operativni gubitak u visini od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna. 

Povećanje neto gubitka za 195,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2019. godine izravna je posljedica smanjenje potražnje za uslugom zračnog prijevoza u uvjetima globalne pandemije, što je kompaniji u razdoblju od travnja do rujna 2020.g. izravno smanjilo prihode za 70 posto. 

Posljedično je došlo do smanjenja naleta za 11.709 letova i pada broja prevezenih putnika od 69 posto (-1,168.190 putnika). Zbog smanjene potražnje za uslugama zračnog prometa u uvjetima epidemiološke krize Croatia Airlines zabilježio je pad putničkog prometa za više od 90 posto u travnju i svibnju, za 80 posto u lipnju, za 70 posto u srpnju, za 67 posto u kolovozu, te 80 posto u rujnu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine broj putnika u domaćem redovitom prometu (prevezeno 142.958 putnika) manji je za 64 posto, u međunarodnom redovitom prometu (384.712 putnika) taj pad iznosi 69 posto, a u izvanrednom prometu (5.700 putnika) zabilježen je pad od 91 posto. Ukupno je u prvih devet mjeseci prevezeno 533.381 putnika, odnosno 1,168.190 putnika manje nego u istom razdoblju 2019. godine (-69 posto).

Posljedično su smanjeni i prihodi iz poslovanja za 59 posto u sklopu kojih je najizraženije smanjenje u putničkim prihodima, što je izravna posljedica drastičnog smanjenja potražnje za uslugama zračnog prijevoza. 

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije te daljnjeg pada bookinga u narednom razdoblju (jesen i zima) ne očekuju se znatna poboljšanja, osobito zbog toga što je riječ o mjesecima niske sezone (zimska sezona) kada kompanija i u normalnim uvjetima ostvaruje gubitke. Dodatni problem u održavanju likvidnosti je nepredvidivost vremenskog trajanja krize uzrokovane pandemijom, a samim time i pritiska na novčane tijekove kompanije.

U uvjetima krize i posljedicama na turističku sezonu dodatna važnost i doprinos Croatia Airlines turizmu je i u povezivanju jadranskih zračnih luka s europskim destinacijama u sezoni, kad je dolazak inozemnih aviokompanija bio znatno smanjen. U jesensko-zimskom razdoblju, a osobito zbog aktualnog pogoršanja epidemiološke situacije, važnost Croatia Airlinesa bit će dodatno izražena zbog održavanja povezanosti Hrvatske s glavnim europskim odredištima, budući da se velik broj inozemnih avioprijevoznika već povukao s hrvatskog tržišta ili smanjio broj letova.

Foto: CA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN