Croatia Airlines proslavio tridesetu godišnjicu osnutka kompanije

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, ovaj ponedjeljak je u Zagrebu svečano obilježio 30. obljetnicu osnutka. Čelni čovjek Croatia Airlinesa u svom obraćanju prisutnima podsjetio...

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, ovaj ponedjeljak je u Zagrebu svečano obilježio 30. obljetnicu osnutka.

Čelni čovjek Croatia Airlinesa u svom obraćanju prisutnima podsjetio je da se povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je s radom počeo u prosincu iste godine pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, a 23. srpnja 1990. godine promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. te postao nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

S putničkim prijevozom počelo se 5. svibnja 1991. godine, kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

Zahvaljujući stručnosti i brižnosti naših zaposlenika, u proteklih trideset godina ostvarili smo mnoge poslovne uspjehe i pritom kontinuirano povećavali tržišnu prisutnost diljem svijeta“, rekao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa i dodao: „Ponosni smo što nas putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju te kvaliteti usluge i što zajedno stvaramo uspomene već puna tri desetljeća“.

Foto: Tomislav Valent & Agencija IMC

U 30 godina postojanja Croatia Airlines izrastao je, u europskim okvirima, u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, a u tom je razdoblju postao članom najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) i Star Alliance, najveći zrakoplovni savez aviokompanija.

Kao nacionalni avioprijevoznik kompanija daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma jer omogućuje cjelogodišnju povezanost hrvatskih odredišta i Hrvatske sa svijetom. U zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi gotovo jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a kompanija je peti najveći izvoznik u Republici Hrvatskoj.

Koristim ovu prigodu da Croatia Airlinesu čestitam na 30. obljetnici, ali i da od srca zahvalim na 15 godina vjernosti Star Allianceu. Croatia Airlines omogućio je važnu prisutnost Star Alliancea u jugoistočnoj Europi te značajno pridonio primjeni zajedničkih inicijativa za poboljšanje korisničkog iskustva, i radujemo se još dugoj izvrsnoj suradnji u budućnosti“, izjavio je Jeffrey Goh, izvršni direktor Star Alliancea.

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su više od 600 tisuća letova i prevezli gotovo 40 milijuna putnika.

Ove sezone zrakoplovi hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika izravno lete u 38 odredišta, od čega 30 međunarodnih i 8 domaćih hrvatskih, a pritom povezuju Hrvatsku s 24 europske države. 

Odlična i pohvalna suradnja Varteksa i CA

Varteks d.d. je povodom proslave 30. rođendana Croatia Airlinesa dizajnirao i proizveo prijedlog uniformi budućnosti za pilote i kabinsko osoblje. Na rođendanskoj proslavi uniforme su predstavljene na reviji koju su nosili djelatnici Croatia Airlines.

Foto: Varteks

30% popusta na aviokarte za letove Croatia Airlinesa

Povodom 30.obljetnice CA daje popuste na aviokarte kupljene od 16. do 20. rujna, a za letove od 1. studenog 2019. do 30. lipnja 2020. g. 

Foto: Tomislav Valent & Agencija IMC

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN