Danas se obilježava Svjetski dan turizma

 Danas se u cijelom Svijetu slavi Svjetski dan turizma, čija je ovogodišnja tema koju je istaknula  UNWTO – Svjetska turistička  organizacija – „Tourism and Accessibility“ tj. dostupnosti u turizmu...

 Danas se u cijelom Svijetu slavi Svjetski dan turizma, čija je ovogodišnja tema koju je istaknula  UNWTO – Svjetska turistička  organizacija – „Tourism and Accessibility“ tj. dostupnosti u turizmu ili turizmu za sve, gdje se nastoji istaknuti potrebu pristupačnosti turizma i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice. Tako i u raznim dijelovima Lijepe naše turističke zajednice organiziraju različit prigodan zabavno – edukativan program.

U Dubrovniku program obilježavanja Svjetskog dana turizma započet će u jutarnjim satima uz Klapu Subrenum, šampanjac i tortu te čestitku gradonačelnika Vlahušića  u 12 sati, a u 19 sati bit će upriličena i prigodna dodjela priznanja „Šampion turizma“ koje je Dubrovniku za 2016. dodijelio „Večernji list“, nakon koje će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra s repertoarom klasičnih evergreena.

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, petnaest posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Riječ je dakle o milijardi ljudi koji možda nisu u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, prirodnih ljepota ili uzbuđenja odlaska na putovanje. Kako bi pokazali pomagala koja invalidnim osobama olakšavaju dostupnost dubrovačkih turističkih atrakcija, Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika upriličit će demonstraciju transportera Društva Multiple skleroze, a koji omogućava ulazak u spomeničke objekte u invalidskim kolicima.

TURIZAM ZA SVE: PROMICANJE SVEOPĆE DOSTUPNOSTI

U Istri su ove godine odlučili aktivno se uključiti i primjereno obilježiti dan posvećen turizmu globalnom fenomenu koji se u Istri manifestira na najbolji način, i predstavlja svojevrsni motor-pokretač  cjelokupnog istarskog i hrvatskog gospodarstva. Istra je u nacionalnim okvirima najznačajnija turistička regija, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati, najbolji u dugoj turističkoj povijesti Istre. Već sada, krajem mjeseca rujna možemo slobodno reći da je Istra apsolutni šampion hrvatskog turizma s ostvarenih preko 3 milijuna dolazaka i preko 20 milijuna noćenja, te zbog činjenice da se jedna trećina ukupnog prihoda od turizma u Hrvatskoj ostvaruje upravo u Istri.

Samo obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri 2016. godine započinje stručnim predavanjem na temu SUVREMENI TRENDOVI  –  TURIZAM DOSTUPAN SVIMA, koje će se održati u utorak 27. rujna 2016. od 10 sati na Ekonomskom fakultetu pri pulskom Sveučilištu. Isto tako u subotu 01. listopada od 10-18 sati, održati će se centralna manifestacija na brojnim punktovima diljem Istre na kojima smo našu turističku ponudu na jedan dan učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre. Cijeli program događanja pogledajte ovdje.

Svim turističkim djelatnicima čestitamo njihov dan, Svjetski dan turizma.

danturizma4

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN