U zagrebačkom hotelu Westin održan je 9. Nacionalni DMK Forum, koji pripada ključnim godišnjim događanjima u hrvatskom turizmu, a ovo je izdanje bilo posvećeno suvremenom enološkom i gastronomskom turizmu koji je danas neodvojivi dio upravljanja destinacijama.
Forum je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) okupio brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva, koji su kroz dinamičan program razmijenili znanja i prezentirali primjere dobre prakse.
Forum je započeo pozdravnim govorima Tomislava Faina (UHPA), Kristjana Staničića (HTZ) i Monika Udovičić (Ministarstvo turizma i sporta), a potom je David Mora, koordinator magistarskog programa Food Tourism na Baskijskom kulinarskom centru, održao predavanje pod nazivom „Unlocking the Potential of Year-Round Gastronomy Tourism“.
„U ime Ministarstva turizma i sporta, želimo izraziti zadovoljstvo što je 9. Nacionalni DMK Forum ove godine posvetio pažnju eno-gastronomskom turizmu, jednom od najvažnijih segmenata naše ponude. Promocija ovog oblika turizma ne samo da otkriva bogatstvo hrvatske eno-gastro baštine, već dodatno doprinosi ciljevima Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine. Sigurni smo kako će razmjena iskustava i dobrih praksi na ovom forumu pružiti dodatnu vrijednost, osnažiti suradnju unutar sektora i učvrstiti poziciju Hrvatske kao destinacije koja gostima pruža autentične i nezaboravne doživljaje“, naglasila je Monika Udovičić, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.
Program je uključio i panel prezentacije inozemnih i domaćih stručnjaka, s naglaskom na primjere dobre prakse. Svoja iskustva predstavili su Kenny Dunn iz tvrtke Eating Europe (SAD), Lana Novalić iz Balkantine (BiH) te domaći stručnjaci Kim Lucia Butigan, Adriatic DMC (Dubrovnik), Augustin Fabijanić, Wayoudo – Free Spirit Tours (Zagreb) i Jelena Berečić, Rudi Travel – Rudi Express (Čakovec).