DMK Forum: Vodeći stručnjaci iz Hrvatske i svijeta govorili o eno-gastronomskom turizmu

U zagrebačkom hotelu Westin održan je 9. Nacionalni DMK Forum, koji pripada ključnim godišnjim događanjima u hrvatskom turizmu, a ovo je izdanje bilo...

Autor:  HrTurizam.hr

26. studenoga 2024.

U zagrebačkom hotelu Westin održan je 9. Nacionalni DMK Forum, koji pripada ključnim godišnjim događanjima u hrvatskom turizmu, a ovo je izdanje bilo posvećeno suvremenom enološkom i gastronomskom turizmu koji je danas neodvojivi dio upravljanja destinacijama.

Forum je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) okupio brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva, koji su kroz dinamičan program razmijenili znanja i prezentirali primjere dobre prakse.

Forum je započeo pozdravnim govorima Tomislava Faina (UHPA), Kristjana Staničića (HTZ) i Monika Udovičić (Ministarstvo turizma i sporta), a potom je David Mora, koordinator magistarskog programa Food Tourism na Baskijskom kulinarskom centru, održao predavanje pod nazivom „Unlocking the Potential of Year-Round Gastronomy Tourism“.

„U ime Ministarstva turizma i sporta, želimo izraziti zadovoljstvo što je 9. Nacionalni DMK Forum ove godine posvetio pažnju eno-gastronomskom turizmu, jednom od najvažnijih segmenata naše ponude. Promocija ovog oblika turizma ne samo da otkriva bogatstvo hrvatske eno-gastro baštine, već dodatno doprinosi ciljevima Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine. Sigurni smo kako će razmjena iskustava i dobrih praksi na ovom forumu pružiti dodatnu vrijednost, osnažiti suradnju unutar sektora i učvrstiti poziciju Hrvatske kao destinacije koja gostima pruža autentične i nezaboravne doživljaje“, naglasila je Monika Udovičić, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Program je uključio i panel prezentacije inozemnih i domaćih stručnjaka, s naglaskom na primjere dobre prakse. Svoja iskustva predstavili su Kenny Dunn iz tvrtke Eating Europe (SAD), Lana Novalić iz Balkantine (BiH) te domaći stručnjaci Kim Lucia Butigan, Adriatic DMC (Dubrovnik), Augustin Fabijanić, Wayoudo – Free Spirit Tours (Zagreb) i Jelena Berečić, Rudi Travel – Rudi Express (Čakovec).

Bu8a4295
Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

„Naša zemlja kontinuirano radi na razvoju i promociji eno-gastronomije kao jednog od važnih turističkih proizvoda koji često predstavlja važan motiv dolaska gostiju u destinaciju. Osim toga, eno i gastro turizam bitni su aduti u privlačenju turista izvan glavnih ljetnih mjeseci, što doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma, našeg prioriteta u unaprjeđenju sveukupne turističke industrije. Zato mi je drago što je ovogodišnji DMK Forum uspješno okupio predstavnike ponajboljih domaćih agencija te inozemnih turističkih subjekata, ali i nagrađivane hrvatske chefove, koji su kroz vlastita iskustva pokazali što znači biti primjer izvrsnosti u destinacijskom menadžmentu, kao i u isticanju autentičnosti, izvornosti i atraktivnosti destinacije u okviru gastro turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Poseban segment programa posvećen je razvoju gourmet turizma u Hrvatskoj. Poznati hrvatski chefovi Rudolf Štefan (Pelegrini, Šibenik) i Bernard Korak (Korak Restoran i vinarija, Jastrebarsko) podijelili su svoja iskustva i dali uvid u budućnost ove niše koja sve više privlači domaće i inozemne posjetitelje.

„Turizam je postao posve neodvojiv od želje za otkrivanjem novih okusa i mirisa krajeva koje gosti posjećuju. Jasno je da se destinacije moraju istaknuti raznolikom i autentičnom ponudom, gdje hrana i piće oslikavaju prirodu i kulturu iz koje su potekli. Upravo u tome vidimo važnost destinacijskih menadžment kompanija, čija je ključna uloga kreiranje proizvoda s visokom dodanom vrijednošću. Drago nam je što smo posjetiteljima Foruma pružili priliku da upoznaju vodeće stručnjake i predvodnike u razvoju enološke i gastronomske turističke ponude u Hrvatskoj i svijetu“, izjavio je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Forum je zaključen predstavljanjem primjera dobre prakse hrvatskih turističkih regija – Istre i Kvarnera, Europske regije gastronomije 2026. Cristina Vojić Krajcar (TZ Istre) i Renata Vincek (TZ Kvarnera) istaknule su kako su ove regije, uz dugogodišnji trud i inovativan pristup destinacijskom menadžmentu, postale uzor izvrsnosti u enološkom i gastronomskom turizmu.

9. Nacionalni DMK Forum još jednom se istaknuo kao nezaobilazna platforma za razmjenu znanja, iskustava i inspirativnih ideja u turizmu. Kvalitetan program, vrhunski predavači te usmjerenost na ključne aspekte eno-gastro turizma osigurali su da ovaj forum postane centralno mjesto okupljanja profesionalaca koji kontinuirano podižu standarde u upravljanju destinacijama. Sudionici su istaknuli kako ovakvi događaji ne samo da povezuju turističke dionike i stručnjake, već pridonose i jačanju Hrvatske kao globalno konkurentne i inovativne destinacije.

Autor fotografija: Marko Vrdoljak

 

Autor:  HrTurizam.hr

26. studenoga 2024.