Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % stanovništva

Iako je trenutno jedan od najvećih problema manjak cjepiva tj. slabija proizvodnja pa je time u mnogima državama u EU, pa tako i u Hrvatskoj, proces cijepljenja usporen, Europska...

Iako je trenutno jedan od najvećih problema manjak cjepiva tj. slabija proizvodnja pa je time u mnogima državama u EU, pa tako i u Hrvatskoj, proces cijepljenja usporen, Europska komisija si je zadala cilj da do ljeta 2021. države članice cijepe najmanje 70 % odraslog stanovništva.

Početak cijepljenja potaknuo je optimizam među europskim turističkim djelatnicima, no isto tako jasno je kako će postotak procijepljenosti populacije bit će važan podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone. Hrvatska je povećala narudžbe cjepiva, a očekuje se kako će se većina populacije cijepiti do kraja travnja.

Europska komisija pozvala je države članice da ubrzaju primjenu cjepiva u EU-u, te prema njihovim očekivanjima do ožujka 2021. trebalo bi se cijepiti najmanje 80 % osoba starijih od 80 godina te 80 % radnika u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u svim državama članicama. Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % odraslog stanovništva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Cijepljenje je ključno za okončanje ove krize. Već smo osigurali dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo Europske unije. Sada moramo ubrzati isporuku i sámo cijepljenje. Cilj nam je do ljeta cijepiti 70 % odraslog stanovništva. To bi mogla biti prekretnica u borbi protiv ovog virusa. No ovu ćemo pandemiju okončati tek kada svi ljudi na svijetu budu imali pristup cjepivima. Intenzivirat ćemo rad na pomoći našim susjedima i partnerima širom svijeta u nabavljanju cjepiva.

Brža primjena cjepiva u cijelom EU-u 

  • Do ožujka 2021. trebalo bi cijepiti najmanje 80 % osoba starijih od 80 godina te 80 % radnika u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u svim državama članicama.
  • Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % odraslog stanovništva.
  • Komisija, države članice i EMA surađivat će s poduzećima kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri iskoristili potencijali EU-a za pojačanu proizvodnju cjepiva.

Što se tiče o ideji tzv. Covid putovnicama za građane koji su cijepili se trenutno u EK odustalo. No, Komisija i države članice rade na izradi potvrda o cijepljenju, u kojima će se u potpunosti poštovati propisi EU-a o zaštiti podataka te kojima će se olakšati kontinuirana skrb. Do kraja siječnja 2021. treba usuglasiti zajednički pristup kako bi se potvrde izdane u državama članicama mogle odmah početi koristiti u zdravstvenim sustavima u EU-u i izvan njega.

Uvode se tamnocrvene zone na epidemiološku kartu EU

Europska komisija najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Europe – tamnocrvene zone iz koje bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantenu.

Tamnocrvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokoj razini.

Više informacija pogledajte OVDJE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN