Do ljeta se očekuje ukidanje viza za SAD

Hrvatska je na ispod 3% ( 2,68% ) odbijenih turističkih/poslovnih viza, te je time Hrvatska i službeno ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA, objavila je Američka ambasada...

Hrvatska je na ispod 3% ( 2,68% ) odbijenih turističkih/poslovnih viza, te je time Hrvatska i službeno ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA, objavila je Američka ambasada u Hrvatskoj prije dva dana.

Vijest na koju se čeka godinama, čak i desetljeće, a koja je logično nakon niz godina najava odmah postavila i pitanje: Odlično, ali kada se točno planira napokon ukinuti vize za USA? Treba li opet čekati godinama da se završe zadnji tehnički detalji?

Djelomični odgovor dobili smo jučer na 44. sjednici Vlade RH, gdje je premijer Andrej Plenković naglasio kako se do ljeta očekuje rješavanje ukidanja viza.

SAD je potvrdio da je Hrvatska nakon niza godina ispunila uvjet za priključivanje programu izuzeća od viza. Broj odbijenih zahtjeva je bio 2.68%, a prag je bio tri posto. Slijedi rješavanje još nekoliko pitanja i vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti i procedure sa strane Washingtona tako da naši građani riješe pitanje viza“, izjavio je Plenković.

Vezano uz zadnje tehničke detalje, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako će dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti, ukoliko epidemiološka situacija to dopusti, posjetiti hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova krajem ožujka i “izvršiti evaluaciju na terenu određenih sigurnosno tehničkih dimenzija tog postupka.

Jedno je sigurno, svi uvjeti su ispunjeni, te je ostala samo administrativna formalnost kako bi se konačno ukinule vize za USA.

Foto: Američka ambasada u Hrvatskoj

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN