Dodatni udar na malo poduzetništvo i na iznajmljivače?

Vlada RH je jučer u javnu raspravu pustila prijedlog zakona prema kojemu bi vlasnici – direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće. Tako prema prijedlogu koji...

Vlada RH je jučer u javnu raspravu pustila prijedlog zakona prema kojemu bi vlasnici – direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće.

Tako prema prijedlogu koji je na javnoj raspravi, dolazi do povećanja direktorske osnovice za privatne tvrtke, i to s koeficijenta 0,65 na 1,1 , te tako umjesto 5213 kn osnovice za plaću vlasnika tvrtke, raste na približno 9500 kuna, što je veliki udar na malo poduzetništvo i start up tvrtke.

Prema novom prijedlogu, bez minimalnih mjesečnih prihoda od preko 11.000 kn ne treba niti ulaziti u poduzetništvo, što je za poduzetnike koji tek kreću u svoju poduzetničku priču praktički nemoguća misija i u najmanju ruku destimulirajuće za razvoj poslovne klime. Prema predviđenim izmjenama član uprave/direktor morao osigurati 53.026,84 kn više sredstava za isplatu plaće odnosno minimalno 129.621,20 kn godišnje samo za plaću.

Ako se usvoji ovakav prijedlog, to će značiti veliki val zatvaranja tvrtki ili blokade računa tvrtki.

Ministar financija, Zdravko Marić: Javna rasprava još traje, za male i srednje poduzetnike neće biti promjena

Ministar financija, Zdravko Marić danas je naveo da se dobar dio ljudi prijavljivao na minimalne plaće, ili su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. ,,Zbog toga se događa da za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž”, dodao je. Upozorio je na neravnopravan položaj obrtnika ‘dohodaša’, u odnosu na ove poduzetnike o kojima je riječ – u ovom slučaju na članove uprave.

Također, naveo je da danas ima oko 175.000 članova uprava – direktora različitih oblika trgovačkih društava. Od njih je svega 460 njih prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. Dodao je da je oko 65.000 članova uprave u isto vrijeme u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom, dok su preostali dio, oko sto tisuća, članovi uprave i direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi – bilo da su zaposleni u nekom drugom trgovačkom društvu, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici, ‘paušalci’ i slično. Ponovio je da se na one članove uprave, odnosno direktore koji su prijavljeni u punom radnom odnosu, na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene niti ne odnose te da mali i srednji poduzetnici neće osjetiti nikakve promjene.

“Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i uklone zlouporabe koje smo uočili. Ne treba stvarati paniku, još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo komentare i kritike uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti”, rekao je ministar financija.

Godišnji paušalni porez od 150,00 do 1.500,00 kn

Do sada su iznajmljivači plaćali 150 do 300 kuna godišnjeg paušalnog poreza po iznajmljenome ležaju, a sad prema ovom prijedlogu, jedinice lokalne samouprave dužne su same donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu te po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150,00 kuna niti veća od 1.500,00 kuna.

S prvim danom 2019. godine privatne iznamljivače i sektor turizma očekuje i 25% veća boravišna pristojba, povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače te se novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti uskraćuje usluživanje hrane privatnim iznajmljivačima,

Predložene izmjene porezni zakona u javnoj su raspravi do 6. rujna.

Očekuje nas tri tjedna burne argumentirane rasprave, a svakako bi bilo poželjno da se svi uključe u javnu raspravu na  eSavjetovanje 

Vijesti: