Doprinos marina u ukupnom turističkom proizvodu RH iznosi oko šest milijardi kuna

U Marini Novi u Novom Vinodolskom održana je sjednica Udruženja marina pri HGK. Nautika i nautički turizam jedna od najstabilnijih i najbrže rastućih grana turističke ponude u Hrvatskoj, naglasio...

U Marini Novi u Novom Vinodolskom održana je sjednica Udruženja marina pri HGK.

Nautika i nautički turizam jedna od najstabilnijih i najbrže rastućih grana turističke ponude u Hrvatskoj, naglasio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak te dodao kako Udruženje marina HGK broji 60-ak članica.

Također, Lisjak je dodao kako Udruženje pokušava upozoriti na nedostatke i potrebne korekcije postojeće zakonske regulative. „Od presudnog je značaja za ostvarivanje pretpostavki daljnjeg razvoja i jačanja ponude naših marina što hitnije donošenje Zakona o pomorskom dobru, u čijem je kreiranju aktivno sudjelovalo i Udruženje marina sa svojim predstavnicima“, smatra Lisjak te naglašava da prijedlog zakona nije savršen, ali je dovoljno dobar kompromis da se ipak pokrene investicijski ciklus ulaganja u postojeće i nove marine kako bi se obogatili sadržaji, povećala kvaliteta usluge i kapaciteti postojećih marina.

Time bi se znatno povećao i doprinos hrvatskih marina u ukupnom turističkom proizvodu RH“, kaže Lisjak te pojašnjava da se on sada kreće na oko 850 milijuna kuna godišnje, dok je realni doprinos, djelovanjem svih gospodarskih subjekata u marinama (čarteri, restorani, trgovine, ugostiteljske usluge, servisi, brodopopravljačke tvrtke i sl.) oko 5 – 6 milijardi kuna.

Hrvatska ima flotu od 4.300  plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i preko milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičkih turista je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura po danu. Više od 30 posto tog novca se troši na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude.

OD SADA JE PREKO SUSTAVA E-GRAĐANI MOGUĆE PRIJAVITI DOLAZAK STRANOG PLOVILA / e-Nautika

Sustav e-Građani, koji trenutno broji 817.575 korisnika, od početka ove godine bogatiji je za još tri e-usluge. Jedna od novosti je nova usluga putem “e-Nautika”.

Namijenjena je nautičarima i omogućuje prijavu dolaska inozemne brodice ili jahte u teritorijalno more Republike Hrvatske, pribavljanje elektroničke potvrde o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice. U sklopu e-Nautike dostupan je i uvid u informativni izračun boravišne pristojbe, uvid u podatke upisnika brodova, informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice te provjera vjerodostojnosti e-Dokumenta prethodno izdanog na e-uslugama ePlovilo ili eNautika.

Kada usluge eNautika, ePomorac i ePlovilo budu u punoj primjeni, omogućit će nautičarima da putem interneta obave sve administrativne obveze prema državi, uključujući i plaćanja propisanih naknada“, istaknuo je Boško Ercegovac, načelnik Sektora za pomorce, brodarce, upisnike i stručno-tehničke poslove.

Dodao je da je zaštita morskog okoliša i uspostava sveobuhvatnog sustava zaštite od onečišćenja s brodova i brodica trenutno jedan od prioriteta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te da je suradnja s predstavnicima Udruženja marina HGK vrlo bitan element u uspostavi tog sustava.

Na sjednici je najavljena i zajednička tematska sjednica Udruženja marina HGK i Udruženja marina Crne Gore u sklopu 1. Nautičkog Workshopa 2020 u Crnoj Gori.

Foto: Pixabay.com

POVEZANA VIJEST:

OD SADA JE PREKO SUSTAVA E-GRAĐANI MOGUĆE PRIJAVITI DOLAZAK STRANOG PLOVILA

Povezane vijesti: