Dosad izdano 40 tisuća “covid putovnica”, do kraja lipnja cilj je najmanje 50 posto cijepljenih građana

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović prvog dana izdavanja digitalnih covid potvrda, rekao je da ih je moguće dobiti s jednom dozom...

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović prvog dana izdavanja digitalnih covid potvrda, rekao je da ih je moguće dobiti s jednom dozom cjepiva te da ih je do sada u Hrvatskoj izdano već 40 tisuća te nagalsio kako je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tehničkog rješenja. 

Europske digitalne covid potvrde počele su se jučer izdavati i svi naši građani koji imaju pristup sustavu e-građani ili u poslovnicama HZZO-a mogu dobiti potvrdu. “Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu“, rekao je Božinović dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja i naglasio je da je do sada u Hrvatskoj izdano već 15 tisuća digitalnih potvrda.

Do jutros u 11 sati, 112 građana iskoristilo je tu potvrdu kako bi ušlo na hrvatski teritorij. “Već je 112 osoba ušlo u Hrvatsku koristeći europsku digitalnih potvrdu, među njima je najveći broj hrvatskih građanina koji su potvrdu ishodili preko sustava e-građani, ali i pet Čeha i 12 Poljaka”, kazao je Božinović. 

Na snagu stupile nove mjere za ulazak u Hrvatsku / / / Državljani EU mogu u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ukoliko je doza primljena prije više od 22 dana

Stožer je od zadnje sjednice vlade donio jednu odluku, koja je stupila na snagu danas. Njome je omogućen ulazak u Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja, prije je bilo 48 sata. Druga izmjena se tiče osoba koje su cijepljenje Pfizerom, Modernom ili Sputnikom, oni u RH mogu ući u razdoblju od 22 do najviše 42 dana od primitka prve doze, odnosno od 22 do 84 dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca“, rekao je Božinović.

Uz Hrvatsku su za izdavanje tih potvrda spremne još i Njemačka, Italija i Danska, rekao je ministar, dodavši da se do sada 13 zemalja uspješno spojilo na europski pristupnik vezan uz covid potvrde.

Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze, a sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od graničnih prijelaza“, najavio je Božinović.

Na pitanje što građani Hrvatske mogu s potvrdom dobivenom temeljem samo jedne doze cjepiva, kazao je da je to još uvijek područje suverene odluke svake države članice EU. Neke su već, poput Austrije, donijele odluku kao i Hrvatska da se s jednom dozom cjepiva nakon 22 dana može ući u tu državu.

Božinović je najavio i da će kroz naredna četiri tjedna, građanima biti dostupna i mobilna aplikacija preko koje svatko od građana moći provjeravati digitalne covid potvrde. “Svaki granični prijelaz opremljen je s tehnologijom koja može provjeravati valjanost digitalnih potvrdi, a negdje 300-tinjak ovakvih čitača je već postavljeno na našim graničnim prijelazima”, kazao je.

Cijeli sustav na razini EU bi trebao profunkcionirati 01. srpnja

/ / / Od danas se u Hrvatskoj izdaju covid putovnice. Donosimo detalje

Na pitanje kamo se može putovati s covid potvrdom, Božinović je rekao da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran da su i ostale zemlje u ovoj fazi. Međutim, jasna je poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde,
njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju covid potvrdu minimalno zadržavati na granici.

Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no, suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima“, odgovorio je Božinović na pitanje kamo će građani moći putovati i hoće li stalno morati provjeravati ograničenja u drugim zemljama, s obzirom na to da sve zemlje nisu sklone liberalnom pristupu poput hrvatskog.

Digitalne potvrde za sada se odnose samo na cjepiva registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

Cilj je najmanje 50 posto cijepljenih do 30. 6. 

Zaključno s 1. lipnja utrošeno je 1.803.557 doza cjepiva. Dosad je 1.293.847 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 509.710 primilo obje doze.

 “Polako, ali sigurno dolazimo prema onom željenom cilju od najmanje 50 posto cijepljenih najmanje jednom dozom do kraja lipnja. Cjepiva ima dovoljno i apeliram na sve naše sugrađane da se cijepe. Pozivam sve županijske službe za javno zdravstvo, obiteljske liječnike i Ministarstvo zdravstva da se u sljedeća četiri tjedna naprave maksimalni napori da iskoristimo sve ove doze cjepiva koje dolaze“, kazao je premijer Plenković.

Cijepljen veliki broj turističkih djelatnika

Tempo cijepljenja ubrzava i u turističkom sektoru gdje je samo u Istri procijepljeno više od 10.000 turističkih djelatnika. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ističe da je cijepljenje turističkih djelatnika adut za sezonu: ”Jako je važno da se djelatnici cijepe sada kada epidemiološka situacija postaje sve bolja”.

Bez adekvatne epidemiološke situacije i Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije, radna mjesta u turizmu mogla bi biti ugrožena, ističe direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te dodaje:

Cijepljenje je jedan od ključnih alata za postizanje kvalitetne atraktivne i prihvatljive epidemiološke situacije u zemlji. Emitivna tržišta nas kontinuirano promatraju i ako mi epidemiološku situaciju dovedeno na razinu prihvatljivog, nemam bojazan za ovu turističku godinu. Pozivam i dalje sve turističke djelatnike da se cijepe što prije, jer time ne samo da štite svoje zdravlje, već štite i zdravlje svojih obitelji i kolega te čuvaju svoja radna mjesta”, rekao je Ostojić. 

Naslovna fotografija: Waterman Svpetrvs, Brač / Izvor: Vlada RH

Prilog: Privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza RH

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN