Državni inspektorat napokon uvodi reda. Preko eVisitor sustava uspoređuju se oglasi na Booking.com-u kako bi se ulovilo nelegalne iznajmljivače

U ponedjeljak (01.travnja) s radom je započeo objedinjeni Državni inspektorat. Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Tako je objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska,...

U ponedjeljak (01.travnja) s radom je započeo objedinjeni Državni inspektorat.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Tako je objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, inspekcija opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija.

Kako su se inspekcije ujedinile te ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata, rad inspekcija trebao biti efikasniji i funkcionalniji. U turizmu bi on trebao omogućiti jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

Neplaćanje poreza, neprijavljivanje radnika te nelegalni iznajmljivači su rak rane našeg turizma, a na koje će se fokusirati upravo Državni inspektorat. Kako bi se provodila bolja kontrola i uveo red u crnoj zoni, prema novom zakonu će inspektori moći ulaziti u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja. Upravo sektor turizma, iznajmljivači i ugostiteljski objekti, najavili su iz Državnog inspektorata, biti će u fokusu prije početka špice turističke sezone.

Nelegalni iznajmljivači su nelojalna konkurencija

S druge strane, nelegalni iznajmljivači nelojalna su konkurencija te veliki problem našeg turizma. Osim što ne plaćaju porez i sve druge namete, spuštanjem cijena ruše tržište i samim time nelojalna su konkurencija svima koji redovno i po Zakonu sve plaćaju.

Kako naći nelegalne iznajmljivače? Jednostavno. Pomoć Državnom inspektoratu biti će podaci eVisitora gdje se svi iznajmljivači moraju prijaviti, a nelegalne iznajmljivače će se uspoređivati s podacima/ oglasima na najjačim booking portalima, kao što su Booking.com i Airbnb.com.

Dakle, ako je netko izlistao svoj apartman na Booking.com-u, jednostavno se može vidjeti je li isti iznajmljivač prijavljen i u eVisitor sustav.

Povod za obavljanje inspekcijskog nadzora može biti i oglašavanje na platformama, kao što su Booking.com i Airbnb. Naime, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti propisuje da prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima, iznajmljivač smije koristiti samo oznaku propisane vrste te kategoriju i vrstu posebnog standarda objekta koja je utvrđena rješenjem nadležnog ureda, a prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije mora istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj“, pojašnjavaju u inspektoratu za Poslovni dnevnik.

Svakako kako je svima u interesu da se suzbije crno tržište, jer oni su nelojalna konkurencija legalnim iznajmljivačima. Svima je u interesu da se suzbiju nelegalni iznajmljivači.

S druge strane, svi oni koji poštuju Zakon i sve svoje obveze prema Državi podmiruju, ispadaju “budale” spram onih koji to ne rade. Pa sukladno tome, postavlja se pitanje hoćete li prijaviti svoje “kolege”, prijatelje, susjede koji iznajmljuju nelegalno?

Zašto bi oni bili “pametni”, a vi “budale”. Da, upravo to ispadaju svi koji sve plaćaju po Zakonu.

Osim što nelegalni iznajmljivači spuštaju cijenu, ne plaćaju porez (samim time zarade više od vas) štete direktno vama, kao i cijeloj turističkoj destinaciji.

Svi moraju plaćati porez i sve namete koje su propisane Zakonom, pa tako i iznajmljivači. Potrebna nam je fer tržišna utakmica, pa neka “pobijedi” onaj koji je bolji, kreativniji, proaktivniji, sposobniji … i onaj koji više ulaže u kvalitetu i daje svoj osobni doprinos kao domaćin.

Oni koji rade sve po Zakonu ne moraju se bojati niti strahovati od inspekcija. Podsjetimo, sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji, između ostalog, nalaže se da turistički inspektori imaju mogućnost primjenjivanja načela oportuniteta, to jest mogućnost da se manjim prekršajima može dati upozorenje, s vremenskim rokom da se isprave nepravilnosti, a ne da se odmah ispisuju novčane kazne.

Prijavite nelegalne iznajmljivače kao i sve druge koji ne poštuju Zakon.

POVEZANA VIJEST:

POREZNA UPRAVA KREĆE U NADZOR FISKALIZACIJE U SEKTORU PRUŽANJA USLUGE SMJEŠTAJA

Povezane vijesti: