Državni inspektorat počeo s radom

U ponedljekak ( 01.travnja ) s radom je započeo objedinjeni Državni inspektorat. Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Tako je objedinjena je tržišna,...

U ponedljekak ( 01.travnja ) s radom je započeo objedinjeni Državni inspektorat.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Tako je objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, inspekcija opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija. 

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u Dnevniku HRT-a  kazao je da inspektorat neće biti represivni aparat već partner gospodarstvenicima, dok će fokus rada sljedećih mjeseci biti na turizmu.

Partnerstvo s poslodavcima i bitna reformska mjera Vlade

Jedna od bitnih točaka i reformskih mjera Vlade spajanje je inspekcijskih službi. Imat ćemo centralizirani sustav i jednoobrazna postupanja, što će značiti veću efikasnost i funkcionalnost sustava”, istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Dodao je da inspektorat želi biti partner poslodavcima. Naglasio je da će inspekcijski nadzori sada biti bolje koordinirani, efikasniji, funkcionalniji i racionalniji, a postupanje će biti jednoobrazno.Državni inspektorat, napomenuo je, neće biti represivan. Radit će se na edukaciji i prevenciji prekršaja. Najavio je  je da će se za manje prekršaje davati rok gospodarstvenicima da stvar poprave.

Dijalog s gospodarstvenicima, bolja koordinacija i ujednačenost postupanja

Glavni državni inspektor najavljuje da će sustav djelovati na načelu prevencije i edukacije, a tek će treći korak biti mjere, najprije opomene, a tek potom kazne.

Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada će nam biti transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, bit će otvoren i za javnost te funkcionirati po načelu jednakosti svih građana prema zakonu“, naglasio je Mikulić i u razgovoru za HINA-u.

Turizam – jedan od smjerova djelovanja

Govoreći o prvim konkretnim akcijama, istaknuo je pripreme za turističku sezonu, jer će turizam svakako biti jedan od smjerova djelovanja.”Učinit ćemo sve da prije sezone bude posložena i prevencija i edukacija gospodarstvenika – kako bi turistička sezona bila što uspješnija“, naglasio je Mikulić.

Kazao je i da se uvode značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima vezane uz prekršajni postupak: “Uz ostalo, tu je i mogućnost otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj

/// Narodne novine: Zakon o državnom inspektoratu

POVEZANE VIJESTI:

UVJETI U POSLOVANJU KOJE NADZIRE TURISTIČKA INSPEKCIJA I NAČELO OPORTUNITETA

OD SADA ĆE TURISTIČKI INSPEKTORI MOĆI ULAZITI U NEREGISTRIRANE OBJEKTE

Povezane vijesti: