U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisana dva nova ugovora za obnovu kulturne baštine

U Dubrovniku i Stonu prošli tjedan održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ i „Povijest na zrnu soli“. Radi se...

U Dubrovniku i Stonu prošli tjedan održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ i „Povijest na zrnu soli“. Radi se o projektima ukupne vrijednosti preko 95 milijuna kuna dodijeljenih u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“javljaju iz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Projektom „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ obnovit će se i urediti kulturno-poučne staze i objekti kulturne baštine te izgraditi dodatni kulturno-turistički objekti u ruralnom području Dubrovačko-neretvanske županije. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega se 27.748.345,48 kuna financira bespovratnim sredstvima Europske unije.

U Smokvici će se izgraditi Muzej zlata i srebra Smokvice, u Korčuli je predviđena obnova   palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju   predviđena je obnova župne kuće u kojoj će se uspostaviti zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, a na Mljetu će se obnoviti „austrijski put“ i uspostaviti tematska staza Babinog polja. „Ovo je jako uspješan tjedan, jer u samo tri dana potpisali smo u Puli, Zagrebu, Dubrovniku i Stonu šest ugovora za projekte ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Svi ovi projekti ostavit će značajan trag u turističkom i gospodarskom razvoju Istarske i Dubrovačko-neretvanske županije i zato mi je posebno drago što će biti sufinancirani EU sredstvima“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Ukupna vrijednost projekta „Povijest na zrnu soli“ iznosi 61.656.446,73 kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava 47.995.706,59 kuna. Kako bi se potaknuo društveni i gospodarski razvoj na području Stona i Pelješca, ovim projektom revitalizirat će se tri objekta kulturne baštine, a još 10 objekata, kao što su zidine, tvrđave, lapidarij i crkvice, obnovit će se i biti dostupno za sve posjetitelje.

Realizacijom ova dva projekta unaprijedit će se turistička ponuda na području Dubrovačko-neretvanske županije i povećati konkurentnost lokalnih proizvođača autohtonih i tradicijskih proizvoda. Potaknut će se i razvoj novih turističkih proizvoda i usluga što će omogućiti duže zadržavanje posjetitelja u regiji te rast lokalnog i regionalnog gospodarstva.

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN