Dubrovnik napokon smanjuje dolazak kruzera. Od sljedeće godine maksimalno dva kruzera dnevno u Dubrovniku

Izvor: Jutarnji list

Dubrovnik je napokon napravio pravi korak u kontekstu smanjena prevelike navale turista u grad s kruzera, te je u dogovoru s kruzerskim kompanijama dogovorio kako će u najpoželjniju kruzersku destinaciju na Mediteranu dnevno uplovljavati maksimalno dva kruzera,  koji će u grad dovesti najviše 5000 posjetitelja.

Naime, nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prošle godine krenuo u razgovore s najvećim kruzerskim kompanijama svijeta, okupljenim u udrugu CLIA, problem velikih gužvi zbog istovremenog uplovljavanja i do sedam kruzera s kojih bi u obilazak grada odjednom krenulo i po 10 tisuća putnika, počeo se rješavati.  Boljim rasporedom uplovljavanja putničkih brodova, od sljedeće godine u Dubrovnik će dolaziti maksimalno dva kruzera dnevno.

Ugovori s kruzerskim kompanijama potpisani su za iduću godinu tako da ćemo kroz cijeli tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, imati najviše dva kruzera dnevno. Nekad će biti samo jedan, nekada će dva stići istovremeno ili jedan ujutro, a drugi poslijepodne. Tomu smo težili, a sada smo i ostvarili” izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za Jutarnji list, te naglasio kako još preostaje rješavanje prometnih gužvi za koje je, uvjeren je, kriva liberalizacija taksi tržišta zbog koje je u Dubrovniku ove sezone radilo više od tisuću taksista.

Osim dogovora o rasporedu uplovljavanja kruzera, Dubrovnik se pri izbjegavanju prevelikih gužvi služi i sustavom kamera koje broje posjetitelje pri ulasku u povijesnu cjelinu. Uz to se kroz projekt “Respect the City” razvija i aplikacija za direktnu komunikaciju s gostima putem koje će im se savjetovati najbolje vrijeme za posjet povijesnoj jezgri, a do kraja idućeg mjeseca predstavit će se i kalendar putem kojeg će se moći vidjeti predviđeni broj gostiju unutar drevnih zidina.

Ključ uspjeha svake destinacije je upravljanje, a mi smo to napravili ostvarivši kontakt s vodećom svjetskom grupacijom CLIA, koja okuplja sve ključne svjetske organizatore kružnih putovanja. Dogovorili smo bolji raspored dolaska i odlaska brodova s kružnih putovanja čime smo značajno rasteretili povijesnu jezgru i više nema negativnih slika u medijima sa zakrčenim ulazima i blokiranim Stradunom. U rješavanju tog problema najviše je bila zaslužna odlična koordinacija nadležnih službi ” dodao je Franković i istaknuo kako još uvijek ima dana u tjednu kada nemaju ni jedan kruzer.

Dubrovnik će do kraja ove godine ostvariti 440 uplovljavanja putničkih brodova s oko 740 tisuća putnika, odnosno 3 posto manje brodova nego lani, no 5 posto više putnika. A ove godine milijuntog putnika u luci Gruž Dubrovčani su dočekali dva dana prije nego lani.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN