Dubrovnik pozvao turističke vodiče na suradnju s ciljem smanjenja negativnog učinka prekomjernog turizma

Grad Dubrovnik nastavlja razvoj i implementaciju strateškog projekta Poštujmo Grad, kako bi kroz upravljanje destinacijom prevenirao negativne učinke prekomjernog turizma. S tim ciljem, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na...

Grad Dubrovnik nastavlja razvoj i implementaciju strateškog projekta Poštujmo Grad, kako bi kroz upravljanje destinacijom prevenirao negativne učinke prekomjernog turizma.

S tim ciljem, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na suradnju je pozvao i turističke vodiče, obrativši se Društvu turističkih vodiča Dubrovnik i Cehu turističkih vodiča.

“Licencirani vodiči za zaštićenu cjelinu Grada Dubrovnika svojim znanjem i iskustvom te neposrednim kontaktom s posjetiteljima mogu značajno doprinijeti percepciji našeg Grada i života u njemu ” navodi gradonačelnik Franković u dopisu, pozivajući sve vodiče da upoznaju svoje grupe s projektom Poštujmo Grad i pozovu ih na poštivanje istaknutih pravila i lokalnog stanovništva.

Posebno se osvrnuo na zadržavanje na ulazima u staru gradsku jezgru i kretanje grupa Stradunom, jer se radi o najopterećenijim dijelovima na kojima se brzo stvori gužva. “Bolja propusnost prolaza i kretanja kroz Grad osigurat će turistima kvalitetniji doživljaj” ističe Franković.

Na mostovima Pile i Ploče zaustavljanje grupa nije dozvoljeno, kao i u Širokoj ulici, a preporučuje se što manje zaustavljati i na Stradunu, a posebno je važno obratiti pozornost i na ulice pješačke koridore. Sve preporuke i pravila prethodno su usklađena s vodstvom Društva turističkih vodiča i Ceha turističkih vodiča.

Foto: Grad Dubrovnik

Odličan pozitivan primjer dijaloga i kako treba Grad surađivati s raznim strukovnim udrugama, jer bez sinergije i tržišnog razvoja, a ne politikantstvom, sigurno ne možemo naprijed. Također, struka i ljudi s terena poznaju dublju problematiku, a jedan čovjek, u ovomu slučaju gradonačelnik, ne može znati sve, pa sukladno tome niti donositi odluke o tematici u koju nije dovoljno upoznat. Komunikacija i sinergija.

Turistički vodiči najbolje poznaju Grad i svaki njegov kantun. Svaku vrlinu i prednost, manu i potrebu. Imate veliku ulogu u stvaranja reda, kao i u doživljaju po kojem će turisti upamtiti naš Grad i vjerujemo da ćete nam pomoći u kreiranju promjena i ostvarenju zacrtanih ciljeva” zaključio je gradonačelnik Franković.

Inače, za 2021. godinu najavljena je izmjenu koja će se odnositi na sve vodiče, uvođenje pravila obveznog korištenja slušalica za sve grupe iznad 15 osoba i potpunu zabranu korištenja mikrofona s razglasom.

Iako Dubrovnik svakako ima puno problema, kao i drugi gradovi zbog masovnog turizma, ipak je lijepo vidjeti konkretne poteze s ciljem uvođenje reda u Dubrovniku. Projekt Respect the city raste i širi se, iako za mnoge presporo, ne može se reći kako se ne radi o kvalitetnom projektu i kako već nema konkretnih pomaka na bolje. Svakako za pohvalu.

POVEZANE VIJESTI:

DUBROVNIK I SPLIT PROTIV LIBERALIZACIJE TAKSI TRŽIŠTA, ŽELE UVESTI RED

U DUBROVNIKU POKRENUT JEDINSTVEN SUSTAV PAMETNOG PARKIRANJA

DUBROVNIK: BANKOMATI ODLAZE IZ STAROG GRADA

Povezane vijesti: