Koncept preventivnog čišćenja u hotelima i pansionima

Preventivno čišćenje postaje sve važnije u različitim područjima industrije, trgovine i uslužnog sektora. Kao važan dio PDPR postupka (preventivno, dnevno, privremeno i restauratorsko čišćenje) u hotelima i pansionima, uklanjanje...

Preventivno čišćenje postaje sve važnije u različitim područjima industrije, trgovine i uslužnog sektora.

Kao važan dio PDPR postupka (preventivno, dnevno, privremeno i restauratorsko čišćenje) u hotelima i pansionima, uklanjanje nečistoće s vanjskih područja prije svega sprječava ulazak prljavštine u unutrašnjost objekta. Kada se redovito primjenjuje, preventivno čišćenje može značajno smanjiti dnevne troškove čišćenja i osigurati održavanje vrijednosti zgrade.

Prašina, zemlja, pijesak i druge čestice nečistoće lijepe se na obuću tijekom šetnje na otvorenom. Kad ljudi potom uđu u objekt, te čestice prljavštine završe na tepisima te drvenim i kamenim podovima, brzo se šireći po velikim površinama. Pod u recepciji i predvorju hotela stoga se mora usisavati i brisati nekoliko puta dnevno kako bi se hotel održavao dobro njegovanim. To stvara visoke troškove, fizički je iscrpno, a često čišćenje stvara i nelagodu gostima, osobito ako je popraćeno bukom strojeva koji se koriste.

Preporučuje se preventivno čišćenje na recepciji i u predvorjima kako bi se osigurala čistoća tijekom duljeg razdoblja, a da se gostima ne smeta. Koncept započinje s vanjskim dijelovima hotela; temeljitim čišćenjem ili pranjem područja izvan zgrade, količina prljavštine koja se unese unutra može se smanjiti i do 66%. Uz pločnik i dijelove ulice neposredno ispred ulaza, ostala područja koja treba razmotriti su parkirališta, javno dostupna područja, ulazi za dostavu, barove i restorane.

Treba uzeti u obzir i vanjska područja poput terasa i balkona budući da su to područja na kojima se skuplja puno prljavštine koja se može unijeti u hodnike, stubišta i sobe u kojima borave gosti.

Visokotlačni čistači koriste se prilikom odstranjivanja tvrdokorne prljavštine poput ostataka hrane, pijeska i prašine ili ptičjeg izmeta. HD 5/15 CX Plus + FR Classic savršen je izbor za uklanjanje navedenih prljavština.

Taj visokotlačni čistač s hladnom vodom praktičan je i mobilan, a može se koristiti za rad i u vertikalnom i u horizontalnom položaju. Integrirana ručka za nošenje na prednjoj strani uređaja omogućuje jednostavan ukrcaj i praktičan transport, a vi štedite vrijeme i energiju.

Koncept preventivnog čišćenja vrlo se brzo isplati jer je održavanje vanjskih površina puno brže i zahtijeva manje vremena od čišćenja samih soba budući da se mogu koristiti strojevi za čišćenje te visokotlačni čistači. Izbor uređaja za čišćenje ovisi o površini koju treba očistiti. Danas postoje mnoge vrste strojeva za čišćenje; strojevi za metenje s motorom (vučni pogon, usisavanje, pogon valjka četke) i strojevi koje gura osoba koja ih koristi.

Postoje i hibridni strojevi koji imaju valjke s električnim pogonom i bočne četke, ali nemaju vučni pogon. Motajuće mašine za čišćenje preporučuju se za površine do 600m2, dok se strojevi za čišćenje s električnim pogonom ili gorivom trebaju koristiti za veće površine. Sjedeći usisavači za čistače preporučuju se za velike površine od 1000 m2 ili veće.

U tome vam može pomoći KM 85/50 R Bp Pack, kompaktan i okretan stroj za metenje i usisavanje sa sjedalom koji će vam pomoći u čišćenju velikih površina s visokim učinkom. Njegova kompaktna izvedba osigurava visok stupanj okretnosti što vama omogućava čišćenje u uskim i zatrpanim prostorijama.

Sustav za prikupljanje prljavštine prilagođen pojedinom području također je dio preventivnog čišćenja. Poželjno je koristiti otirače u unutrašnjosti, ali i u eksterijeru kako bi se gostima pružila prilika za uklanjanje nečistoće s obuće prije ulaska u objekt. Abrazivne prostirke s čekinjama preporučuju se za vanjsku upotrebu jer one mogu očistiti čak i cipele s dubokim gazećim slojem. Unutarnje prostirke mogu biti mekše i finije kako bi se uklonili ostaci nečistoće i vlage.

Ako prljavština uđe u zgradu unatoč tim mjerama, može se primijeniti čišćenje mrlja. Manje površine prljavštine ili vlage mogu se riješiti bežičnom električnom metlom ili krpom kako ih ne bi dalje unijeli u objekt.

Upotreba preventivnog čišćenja na vanjskim područjima razlikuje se ovisno o dobu godine i vremenskim uvjetima i mora se u skladu s tim prilagoditi.

Metenje nekoliko puta dnevno može biti potrebno, osobito tijekom hladnijih mjeseci. KM 70/20 C idealan je ručni stroj za metenje koji bi vam pomogao u održavanju čistoće vanjskog prostora objekta. Vrlo je okretan, a zahvaljujući manualnom pogonu preko dva kotača, daje vrlo dobre rezultate metenja i u lijevim i u desnim zavojima. Lako se koristi i posprema, a zbog male težine jednostavno ga možete transportirati bez dodatnog umaranja. 

Manji dodatni napor tijekom redovitog održavanja čistoće vanjskog prostora ipak se isplati, jer uslijed toga unutarnji prostor zahtjeva puno rjeđe čišćenje, a sredstva za čišćenje često nisu ni potrebna.

Ako želite saznati više o mogućim rješenjima za lakše održavanje vanjskog prostora, posjetite Karcher web stranicu na kojoj ćete moći saznati više o različitim uređajima koji mogu poboljšati kvalitetu vašeg objekta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN