ECTAA: Europa žurno treba zajednički pristup prema ograničavanju putovanja i testiranju

ECTAA se pridružila apelu struke prema europskim čelnicima i Europskoj komisiji da se dogovore o zajedničkom pristupu u određivanju ograničenja za putovanja i testiranju putnika Svakodnevno se pokoravamo novim...

ECTAA se pridružila apelu struke prema europskim čelnicima i Europskoj komisiji da se dogovore o zajedničkom pristupu u određivanju ograničenja za putovanja i testiranju putnika

Svakodnevno se pokoravamo novim ograničenjima kretanja koja bitno umanjuju našu mogućnost prekograničnih putovanja. Takva su ograničenja – posebice mjere samoizolacije – zapravo jednaka zatvaranju granica, te imaju ogroman utjecaj na živote ljudi, na naša društva i na globalnu ekonomiju. Pojedine vlade svojim potezima nameću stroga ograničenja kretanju europskih građana iz jedne u drugu zemlju članicu, što je nerijetko nepromišljeno i u konačnici štetno za europsko gospodarstvo – istaknuto i u nedavnoj zajedničkoj izjavi CER-a (Community of European Railway and Infrastructure Companies), Copa-Cogeca-e (European farmers and agri-companies), Eurochambres-a (Association Of European Chambers of Commerce and Industry) , EuroCommerce-a (Association of Retail and Wholesale Trading Companies), SME United-a (Association of Crafts and SME Companies) i UETR-a (European Road Haulers Association).

Turizam i turistička industrija su među najteže pogođenim granama, ali na udaru su i gospodarski subjekti iz svih industrija.

/ / / EK PREDLAŽE PRAVEDNIJI PRISTUP ZATVARANJU GRANICA, ZAJEDNIČKE KRITERIJE KAO I MAPIRANJE REGIJA

ECTAA: Europa žurno treba zajednički pristup prema ograničavanju putovanja i testiranju

ECTAA (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) se pridružuje pozivima različitih dionika iz struke koji upozoravaju da Europa mora djelovati koordinirano kada su u pitanju ograničenja putovanja.

Iz ECTAA-e ističu kako nam je potrebno brzo usvajanje prijedloga Preporuka za koordinaciju ograničenja putovanja koji uključuje zajedničke kriterije za procjenu rizika i zajednički sustav kodiranja boja / mapiranja označenih rizičnih područja.

Europski politički lideri trebaju djelovati odmah, jer smo vrlo blizu kolapsa i turizma i turističke industrije, što će imati negativan učinak na sve ostale grane gospodarstva.” istaknuo je Pawel Niewiadomski, predsjednik ECTAA-e.

Također, sektor je snažno stao i iza poziva za zamjenom obveze samoizolacije s obvezom testiranja. ECTAA snažno podržava prijedlog triju zainteresiranih udruga u zračnom prometu A4E-a (Airlines for Europe), ACI-e (Airports Council International) i IATA-e (International Air Transport Association), o protokolu za testiranje za cijelu EU (EU- Testing Protocol for Travel).

/ / / AKTIVACIJA ZRAČNOG PROMETA JE KLJUČNA ZA OPORAVAK TURIZMA, A ZA TO SU POTREBNA TRI PREDUVJETA

Time bi se obveza samoizolacije zamijenila testiranjem prije polaska iz područja s visokim rizikom u EU / Schengenski prostor kao i iz trećih zemalja. Protokol se nadovezuje na kriterije za procjenu rizika i kodiranje boja koji su sadržani u gore spomenutom prijedlogu Preporuke.

ECTAA okuplja nacionalne asocijacije putničkih agencija i tour operatora iz Europe i predstavlja oko 70.000 poduzetnika koji pružaju usluge savjetovanja, prijevoza i smještaja u segmentu turističkih i poslovnih putovanja.

Naslovna fotografija: Anna Shvets, Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN