Ekskluzivna MICHELINOVA "4 Hands Dinner" - Chefovi Bernard Korak i Carlo Cracco udružili snage u središtu Milana

Izvor fotografije: Hrvatska turistička zajednica

Autor:  HrTurizam Promo

22. listopada 2025.

Ekskluzivna "4 Hands Dinner" večera održana je sinoć u restoranu Cracco u Milanu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, TZ Zagrebačke županije i MICHELINA, najznačajnijeg i najpoznatijeg globalnog vodiča za restorane. Riječ je o događanju koje za cilj ima promociju hrvatske gastronomije na globalnoj gastronomskoj karti, odnosno dodatno isticanje bogatstva i raznolikosti naše zemlje kroz upoznavanje hrvatske kontinentalne kuhinje. Svoje vještine i bogato kulinarsko iskustvo udružili su chef Bernard Korak iz restorana Korak i chef Carlo Cracco iz restorana Cracco, koji su svojim jelima uspješno približili premium ponudu, ali i autentičnost naše kuhinje.

"Predstavljanje hrvatske gastronomije, s posebnim naglaskom na eno-gastronomsku ponudu Zagrebačke županije u samom središtu Milana, ima iznimnu važnost za promociju i povećanje vidljivosti naše zemlje na zahtjevnom talijanskom tržištu. Ovo je posebna prilika za istaknuti bogatstvo i raznolikost Zagrebačke županije, regije koja se ponosi autentičnom kuhinjom, vrhunskim vinima te visokokvalitetnim lokalnim proizvodima, ali i Hrvatske u cjelini, koja na tržištu Italije postaje sve prepoznatljivija kao vrhunska gastronomska destinacija", poručila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu.

Michelin 4 htz

Michelin 5 htz

Među okupljenima koji su uživali u gastronomskim delicijama i kulinarskim umijećima chefova bili su talijanski influenceri specijalizirani za gastronomiju i lifestyle. Oni su s ostalim uzvanicima imali priliku uživati u posebnim jelima koja donose spoj suvremene hrvatske i talijanske gastronomije, uz pažljivo usklađene vinske etikete koje naglašavaju sklad između tradicije i inovacije.

"Ovo je bila jedna prekrasna večera i za mene osobno jako lijepo iskustvo iz kojeg sam puno naučio. Posebno me veseli što smo imali priliku raditi s namirnicama i sastojcima karakterističnim za našu županiju i što smo naša jela predstavili važnoj publici", istaknuo je Bernard Korak, dok je Carlo Cracco naglasio kako mu je bilo iznimno zadovoljstvo raditi s kolegom Bernardom, koji je ujedno i prvi hrvatski chef koji je jela pripremao u kuhinji restorana Cracco.

"Hrvatsku sam već ranije posjetio kao turist, imate prekrasnu zemlju, a posebno me oduševila ljepota Kornata. No upoznati neku zemlju kroz kolegu s kojim surađuješ donosi sasvim novu dimenziju. Bernard mi je približio Hrvatsku i njegovu Zagrebačku županiju, ne samo kao destinaciju, već i kao gastronomsku regiju bogate tradicije. Hrvatska i Italija dijele sličnosti, blizinu, pa i neke zajedničke namirnice, ali ih koristimo na različite načine, što našim kuhinjama daje poseban karakter. Upravo te razlike u tradiciji, uz sličnosti u kulturi, ono su što nas chefove nadahnjuje, obogaćuje i potiče na još bolju suradnju. U tome leži prava kvaliteta, u razmjeni, učenju i zajedničkom stvaranju", izjavio je chef Cracco.

Chef korak i chef cracco michelin milano htz
Chefovi Bernard Korak i Carlo Cracco

Michelin 3 htz

Na meniju su se našla jela poput mekane šafranove salate, kavijara i ljutike, napuhane nori alge s hrenom i mortadelom, dimljene pastrve sa smokvom i kozjim jogurtom, puževa iz vinograda u paru s vinom KORAK Sauvignon & Riesling 2017, raviola del plin s vrtnim umakom i crnim tartufom uz vino La Ciola 2022, crne svinjetine poslužene uz KORAK Pinot noir 2023, dok su deserte činili šipak, kesteni i zeleni borov juniper te montebianco s umakom od svježih kaki plodova uz Moscato d’Asti 2024.

"Večer u Milanu vrhunac je naše eno-gastronomske priče i trenutak kada je Zagrebačka županija zasjala na svjetskoj pozornici. Naš Bernard Korak, nositelj MICHELIN priznanja, predstavio je ono najljepše iz hrvatske kuhinje, autentičnost, jednostavnost i izvrsnost. Zahvaljujući pažnji više od 2,4 milijuna pratitelja vodećih foodie kreatora, ova je večer postala razglednica koja s ponosom prenosi duh i okus Hrvatske. U bliskoj suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, nastavljamo jačati međunarodnu vidljivost naše gastronomije, uz MICHELIN kao ključnog saveznika i potvrdu izvrsnosti koja nas svrstava među najprepoznatljivije destinacije regije", zaključila je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Michelin 1 htz

Projekt "4 Hands Dinner" osmišljen je kao dijalog dvaju chefova koji dijele strast prema autentičnim lokalnim namirnicama i profinjenoj estetici kuhanja, a gosti su kroz šest sljedova i pomno odabrana vina imali priliku doživjeti priču ispričanu kroz tanjur i čašu.

Dodajmo i to kako se Hrvatska može pohvaliti s jednim restoranom s 2 MICHELINOVE zvjezdice, 12 restorana s 1 zvjezdicom te 12 Bib Gournand restorana, od ukupno 98 restorana koji su svoje mjesto našli u prestižnoj selekciji MICHELIN vodiča za ovu godinu.

Izvor i foto: Hrvatska turistička zajednica

Autor:  HrTurizam Promo

22. listopada 2025.