EPIcentar Sequoia Slatina postaju “Zelena vrata” Slavonije

Jeste li znali da je drvo sekvoje (mamutovac, sequoia) u Slatini jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj? Zaštićen je kao jedan od najstarijih spomenika prirode već 1967. godine. ...

Jeste li znali da je drvo sekvoje (mamutovac, sequoia) u Slatini jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj? Zaštićen je kao jedan od najstarijih spomenika prirode već 1967. godine. 

Izgradnjom EPIcentra Sequoia Slatina upravo se želi turistički revitalizirati zaštićena prirodna baština, stablo sekvoje i park smješten u srcu Slatine, istočno od zgrade Gradske uprave, i povećati privlačnost cijeloga lokaliteta, a posljedično i povećati broj posjetitelja, što će izravno utjecati na razvoj turizma i potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada i županije.

Uz mamutovac su rekonstruirane dvije zgrade. Prva, veća, pretvorena je u centar za posjetitelje: sastoji se od prostora za prijem posjetitelja, recepcije i suvenirnice, ureda, kao i dvije višenamjenske prostorije za edukaciju i prezentacije, konferencijske dvorane i prostora za posluživanje gostiju – restorana kapaciteta do 50 mjesta. U podrumu se nalazi kuhinja i spremište restorana. U potkrovlju zgrade nalazi se prostor za smještaj gostiju: hostel s 32 ležaja raspoređenih u 8 soba i velikim dnevnim boravkom iz koga se, kroz veliki prozor, pruža pogled prema sekvoji. U gradu, naime, trenutačno nema niti jednoga hotela pa se u vrijeme održavanja značajnih događanja, kao što je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, različiti glazbeni, znanstveni, gospodarski ili vjerski skupovi, uvijek iznova javlja problem smještaja izvođača, sudionika i posjetitelja. 

Važno je istaknuti da će se u suvenirnici nuditi proizvodi lokalnih poduzetnika i učeničkih zadruga čime se motivira djelovanje i uključivanje zajednice.

Druga zgrada je rekonstruirana u tehnički moderno opremljen interpretacijski centar. U prizemlju zgrade su prostor za prijem posjetitelja, ured i dvije višenamjenske prostorije za edukaciju i različite radionice. Glavni dio ove zgrade čini potkrovlje koje služi kao prostor za posjetitelje s direktnim vidikovcem prema sekvoji. U sklopu tog prostora uredit će se stalni postav. Kroz multimedijalni i interaktivni postav bit će prikazan izgled odredišta prirodne baštine kroz povijest, s posebnim naglaskom na održivost prirodne baštine.

Nasuprot sekvoje izgrađeno je dječje igralište. Sprave za igranje izrađene od drveta uklopljene su u okoliš te se najmlađi posjetitelji mogu saživjeti s prirodom i biti u interakciji s okruženjem. Najmlađi će se pronaći u ovom prostoru jer je zelen i poziva na igru, a odrasli se za to vrijeme mogu odmoriti uz kavu u restoranu.

U sklopu ovog projekta, izrađena je mobilna aplikacija koja omogućava pristup informacijama o parku i Mamutovcu: sadržavat će ucrtanu poučnu stazu i podatke o drveću koje se nalazi u parku, biti će postavljen i solarni e-pult s interaktivnim sadržajem, foto spotom i solarnim  klupama.

Pored svih ovih sadržaja posjetitelji moći će šetati poučnom stazom na kojoj će se nalaziti ploče koje će educirati o prirodnim i kulturno-povijesnim zanimljivostima zaštićenog parka i sekvoje. Posebni turistički aranžmani bit će dostupni učenicima osnovnih i srednjih škola, osobama s invaliditetom, mladima i turistima koji žele aktivni boravak u prirodi.

Želimo privući što više posjetitelja u ovaj nevjerojatni kontinentalni dio Hrvatske koji je možda, do sada, bio previše skriven, istaknuo je gradonačelnik Slatine, Denis Ostrošić i dodao “Dobra suradnja s Domom zdravlja pruža mogućnost rehabilitacije, prirodno okruženje mogućnost priprema sportaša za različita natjecanja, a ukupnost cijelog prostora užeg centra grada, uključujući naš muzej i kino s dvije dvorane za projekcije, te uz naše vinare i vinogradare, pokazuje da postajemo mala destinacija s jako lijepim sadržajem koji će interesirati turiste različitih opredjeljenja.

Opći cilj ovog projekta je održivo upravljanje javnom turističkom infrastrukturom što će povećati njezinu privlačnost, prepoznatljivost i posjećenost i time osnažiti potencijal prirodne baštine kontinentalne Hrvatske. 

Dodatni ciljevi su svakako povezivanje s turistički značajnim lokacijama županije – s Parkom prirode Papuk (25km), s Dravskom pričom (20km), s Izletištem i jezerom Orah, Orahovica (30km), kako bi se povećao potencijal destinacije i osiguravaju se kapaciteti za privlačenje velikog broja posjetitelja i turista.

EPIcentar Sequoia za sve posjetitelje otvaraju svoja vrata već ovog ljeta.

*Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Turističke zajednice Grada Slatine (partnera na projektu).

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN