ETC: Europska turistička potražnja i dalje stabilna usprkos nestabilnoj globalnoj ekonomiji

Prema posljednjem izvješću Europske komisije za putovanja (ETC) naziva „Europski turizam – trendovi i perspektive“ za treće tromjesečje 2019. godine, europska turistička potražnja ostaje na pozitivnoj razini, no s...

Prema posljednjem izvješću Europske komisije za putovanja (ETC) naziva „Europski turizam – trendovi i perspektive“ za treće tromjesečje 2019. godine, europska turistička potražnja ostaje na pozitivnoj razini, no s nešto sporijim porastom u odnosu na posljednje dvije godine. Destinacije i dalje rastu skromnim tempom, a općeniti regionalni izgledi ostaju pozitivni (3-4 posto porasta u međunarodnim dolascima u 2019.), prenosi ETC.

U trećem tromjesečju posebno je zanimljiva činjenica da je Crna Gora zadržala zamah rasta od 18 posto zbog velikog priljeva turista iz zapadne Europe, dok je deprecijacija lire i dalje imala vitalnu ulogu turističkim rezultatima Turske s jednako impresivnim porastom turista od 15 posto. S druge strane, dolasci na Island su pali za 14 posto zbog jačanja krune i kolapsa kompanije Wow Air.

Prema ETC-u, iako se stvari u europskom turističkom sektoru čine stabilnima, najveći rizik leži u neiskorištavanju postojećih mogućnosti poticanjem održivijih i uključivijih turističkih pristupa.

Eduardo Santander, izvršni direktor ETC-a, izjavio je kako „ovo posljednje izvješće ističe da je potražnja za putovanjem u Europu solidna, s neprestanim porastom broja turista u cijelom kontinentu. Usprkos izazovima, poput prijetnje ‘Brexita bez sporazuma’ i kolapsa nekoliko aviokompanija, europska odredišta i dalje bilježe pozitivne stope dolazaka. Europa se mora usredotočiti na razvoj dugoročnih rješenja održivog upravljanja kako bi turizam mogao procvati, a ne samo rasti.

Američki i kineski turisti i dalje masovno posjećuju Europu

Iako unutarregionalna potražnja igra ključnu ulogu u povećanju broja turista u Europi, velika izvorna tržišta i dalje imaju značajan utjecaj, a pogotovo SAD. Izvještaj trećeg tromjesečja pokazuje kako je nekoliko europskih destinacija svjedočilo povećanom broju dolazaka iz SAD-a u jugoistočnu Europu – Turska (+32%), Grčka (+21%) i Cipar (+27%). Kineska potražnja za europskim destinacijama je i dalje prilično velika – gotovo sva odredišta bilježe porast kineskih dolazaka i/ili noćenja.

Usporavanje rasta zračnog prometa u Europi

Reflektirajući opće usporavanje globalne ekonomije, u izvješću se navodi kako je prosječni porast putničkih kilometara u globalnih prihodima, što je pokazatelj potražnje zrakoplovnih kompanija, u posljednja tri mjeseca bio 4,1 posto, odnosno znatno je ispod prosječne stope širenja od 6,1 posto u zadnjih deset godina. Godišnji rast broja putnika u zračnom prometu se usporava u Europi brže nego u bilo kojoj drugoj regiji. Pao je sa 6,9 posto, koliko je zabilježeno u travnju, na 5,4 posto u kolovozu.

„Brexit bez sporazuma“ imat će trajan učinak na Ujedinjeno Kraljevstvo

Najnovije tromjesečno izvješće uključuje poseban dodatak koji analizira utjecaj „Brexita bez sporazuma“ na turizam u Europi. Prema izvješću, kombinirani učinak ekonomskih i neekonomskih čimbenika povezanih s „Brexitom bez sporazuma“ uzrokovao bi pad od 7 posto odlaznih putovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2020. godini i pad od 8 posto u 2021. Također, izvješće navodi kako će „Brexit bez dogovora“ imati trajan utjecaj na pad broja odlazaka iz Ujedinjenog Kraljevstva, što bi zasigurno izazvalo zabrinutost kod mnogih europskih odredišta.

Cijelo izvješće možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Europska komisija za putovanja; Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN