ETC: Unatoč pandemiji, Europljani su i dalje optimistični u pogledu putovanja

Europski putnici željni su nastavka putovanja, ali tjeskoba zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa i stroga ograničenja putovanja mnoge će možda dovesti do toga da svoja predviđena putovanja stave...

Europski putnici željni su nastavka putovanja, ali tjeskoba zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa i stroga ograničenja putovanja mnoge će možda dovesti do toga da svoja predviđena putovanja stave na čekanje, govore podaci nove studije koju je objavila Europska putnička komisija (ETC)

Ovo je prvo istraživanje koje procjenjuje kratkoročne putničke namjere europskih putnika s deset velikih tržišta kako bi bolje razumjeli i odgovorili na utjecaj pandemije COVID-19 na putovanja u Europu. Izvješće također pruža informacije o preferencijama putovanja ljudi, uključujući vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i zabrinutosti u vezi s putovanjem u sljedećim mjesecima.

Unatoč pandemiji, Europljani su i dalje optimistični u pogledu putovanja

Većina ispitanika (54%) navodi da namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci, dok je 26% izjavilo da planira putovati do studenoga 2020. Putovanje Europom najbolji je izbor, a 41% ih namjerava nastaviti putovanje u zemlji i 39% na druge europske destinacije.

Istaknuto je da su zemlje koje su pogođene COVID-19 i dalje među najpopularnijim odredištima u Europi, a na ljestvici vode Španjolska, Francuska i Italija. Među onima koji planiraju nastaviti putovanje prije, najatraktivnije vrste rekreativnih putovanja su odmori na suncu i plaži (25%), zatim gradski odmori (19%) i izleti u prirodu / na otvorenom (16%).

Zanimljivo, podaci govore i koja su pet tržišta koja će najprije putovati unutar 6 mjeseci , a koje ne. Tako je među najveći interes za putovanjem u Poljskoj, pa Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj i Austriji.

Europljani na svojim putovanjima daju prednost zdravlju i sigurnosti (21%), ali također uzimaju u obzir mir i opuštanje (14%), kao i dostupnost (13%). Zdravstveno gledano, 20% smatra putovanje zrakoplovom najmanje sigurnim dijelom putovanja. Za one koji imaju kratkoročne planove putovanja, nikakvi čimbenici nisu važniji za donošenje odluka od fleksibilnih politika otkazivanja (11%), socijalnog udaljavanja u letovima i transportu (9%) i potpuno ukinutih putničkih ograničenja (9%).

Ograničenja putovanja i rastući slučajevi COVID-19 Europljane drže utemeljenima

Zabrinutost zbog putovanja i dalje je velika jer se Europljani moraju kretati kompliciranim ograničenjima i ustrajnom pandemijom. Izvješće ETC-a pokazalo je da su primarna briga za one koji namjeravaju putovati u kratkom roku mjere karantene tijekom putovanja (15%), sve veći broj slučajeva COVID-19 (12%), mogućnost da se razbole na odredištu (11 %) i promjena / nepredvidiva ograničenja putovanja (10%).

Usklađivanje europskih pravila putovanja kao imperativ

Prvo izvješće pokazuje da karantene, izmjena graničnih propisa, nejasne politike rezervacije i otkazivanja stvaraju prepreke ispitanicima s kratkoročnim planovima putovanja te ističu potrebu da europske vlade bez odgađanja koordiniraju pravila i propise o putovanju.

Izvješće jasno ukazuje da je apetit Europljana za putovanjima snažan, ali ga također koče razumljive zdravstvene brige i obeshrabrujući niz pravila i ograničenja povezanih s COVID-om“, rekao je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander te dodoa: “Harmonizirani pristup i pojednostavljivanje pravila putovanja na europskoj razini jedino je rješenje za vraćanje povjerenja potrošača i pokretanje oporavka putovanja.

Cijeli izvještaj pročitjte u prilogu.

PRILOG: MONITORING SENTIMENT FOR DOMESTIC AND INTRA-EUROPEAN TRAVEL – WAVE 1

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN