EU projektima Kopački Rit dobiva nove vrijednosti

Foto: FB Kopački Rit

Projekt Naturavita, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, samo je jedan od aktualnih projekata koji se pripremaju ili provode na području Kopačkog rita, a najvećim dijelom financiraju iz fondova Europske unije.

Projekt obuhvaća razminiranje oko 200 hektara minsko sumnjivih površina, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji te zaštitu voda i o vodama ovisnih ekosustava, smanjivanje rizika od požara i drugih elementarnih nepogoda te edukaciju i promociju usluga ekosustava. Početak projekta očekuje se krajem ove godine i trajat će do 2020. godine.

Milijunska ulaganja rezultat su sustavne pripreme projekata i kako ističe župan Ivan Anušić, sinergijskog djelovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Osječko-baranjske županije, Javne ustanove Park prirode Kopački rit i Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. “Kopački rit ima središnje mjesto u turističkoj strategiji Osječko-baranjske županije jer je područje kakvo ne postoji nigdje dalje u Europi. Ono se s pravnom naziva „Europska Amazona“, a našim zajedničkim projektima i aktivnostima želimo ga ponuditi turistima kao top destinaciju prirodne baštine i bogatstava. U svim projektima sudjeluje Županija, a sigurni smo da će se vrlo brzo pokazati pomaci i rezultati u Kopačkom ritu ”  izjavio je župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. potpisani su ugovori za još dva vrijedna projekta.

Prvi se odnosi na obnovu dvoraca u Tikvešu, odnosno stvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra. Kroz projekt će se obnoviti i urediti stari i novi dvorac s aneksom u prezentacijski centar, obnoviti/izgraditi parkiralište te hortikulturno urediti cijeli kompleks. Izgradit će se i novi objekt skladišnog prostora za opremu potrebnu za zaštitu i nadzor parka. Projekt se planira realizirati do 2021. godine, a njegova vrijednost je 61.066.740,42 kuna bez PDV-a.

Drugi projekt je izgradnja nove infrastrukture turističkog pristaništa Sakadaš i razvoj novih edukativnih sadržaja na tom prostoru, čime će biti omogućena i veća fluktuacija posjetitelja. Predviđena je i nabava novog izletničkog električnog broda i čamaca na solarni pogon kako bi se posjetiteljima pružio potpuno nov doživljaj flore i faune u Kopačkom ritu. Projekt je vrijedan više od 11 milijuna kuna, a njihova provedba predviđena je do 2021. godine.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN