EU razmatra ukidanje ograničenja ulaska za cijepljene putnike

Jučer je Europska Komisija predložila državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za putovanja u EU kako bi uzela u obzir napredak kampanja cijepljenja i razvoj epidemiološke situacije u svijetu....

Jučer je Europska Komisija predložila državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za putovanja u EU kako bi uzela u obzir napredak kampanja cijepljenja i razvoj epidemiološke situacije u svijetu.

Komisija predlaže ulazak u EU ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili zadnju preporučenu dozu cjepiva koje je odobrila EU. To bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su dovršila postupak popisa WHO-ove za nuždu.

Uz to, Komisija predlaže da se, u skladu s razvojem epidemiološke situacije u EU, podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva COVID-19 koji se koriste za određivanje popisa zemalja iz kojih bi sva putovanja trebala biti dopuštena.

Istodobno, pojava zabrinjavajućih novih sojeva koronavirusa traži kontinuirani oprez. Stoga kao protuteža, Komisija predlaže novi mehanizam „hitnog kočenja” ( emergency brake ) koji će se koordinirati na razini EU-a i koji će ograničiti rizik od ulaska novih varijanti Covida19 u EU. To će omogućiti državama članicama da djeluju brzo i privremeno ograniče ulazak za sva putovanja iz pogođenih zemalja.

Komisija predlaže izmjenu kriterija kako bi se uzeli u obzir sve veći dokazi o pozitivnom učinku kampanja cijepljenja. Prijedlog je povećati prag 14-dnevne kumulativne stope prijavljivanja slučajeva COVID-19 s 25 na 100. To je i dalje znatno ispod trenutnog prosjeka EU, koji je preko 420.

Države članice trebale bi dopustiti putovanje u EU onima koji su primili, najmanje 14 dana prije dolaska, posljednju preporučenu dozu cjepiva nakon odobrenja za stavljanje u promet u EU. Države članice mogle bi to proširiti i na one cijepljene cjepivom koji su završili postupak popisa WHO-ove za hitne slučajeve. Osim toga, ako države članice odluče odustati od zahtjeva za predstavljanjem negativnog PCR testa i / ili proći karantenu za cijepljene osobe na svom teritoriju, trebale bi se odreći takvih zahtjeva za cijepljene putnike izvan EU-a.

Cijeli proces bi se trebao olakšati nakon što napokon digitalni zeleni certifikat bude implementiran. Putnici bi trebali biti u mogućnosti dokazati svoj status cijepljenja digitalnim zelenim certifikatom koji izdaju tijela država članica na pojedinačnoj osnovi ili drugim certifikatom koji je priznat kao ekvivalentan odlukom Komisije o primjerenosti.

Također, predlaže se kako bi države članice mogle razmotriti mogućnost postavljanja portala koji putnicima omogućava priznavanje potvrde o cijepljenju koju je izdala država koja nije članica EU-a kao pouzdan dokaz o cijepljenju i / ili za izdavanje digitalnog zelenog certifikata.

Djeca koja su isključena iz cijepljenja trebala bi moći putovati sa svojim cijepljenim roditeljima ako imaju negativan PCR COVID-19 test napravljen najranije 72 sata prije dolaska u područje. U tim bi slučajevima države članice mogle zatražiti dodatno testiranje nakon dolaska.

S današnjimdanom, u EU se cijepilo preko 129 milijna građana, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ističe kako će EU imat dovoljno doza da se 70% odraslih cijepi u srpnju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN