Film u Slavoniji: 12. Vukovar Film Festival

Filmska umjetnost povezuje ljude, a to je upravo pokretačka snaga organizatorima da svake godine pruže bogatu i, prije svega, kvalitetnu ponudu filmova, koncerata i ostalih popratnih sadržaja. Četiri dana...

Filmska umjetnost povezuje ljude, a to je upravo pokretačka snaga organizatorima da svake godine pruže bogatu i, prije svega, kvalitetnu ponudu filmova, koncerata i ostalih popratnih sadržaja. Četiri dana filma dolaze u Vukovar. U razdoblju od 23. do 26. kolovoza u Vukovaru i Borovu naselju održava se 12. Vukovar Film Festival.

Filmski festivali, poručuju organizatori, važan su dio kulturne baštine, a od 2007. ovaj vukovarski građanima i filmofilima približava svijet filma i umjetničkog izričaja. Filmska umjetnost povezuje ljude, a to je upravo pokretačka snaga organizatorima da svake godine pruže bogatu i, prije svega, kvalitetnu ponudu filmova, koncerata i ostalih popratnih sadržaja.

12. Vukovar Film Festival donosi preko 60 filmskih projekcija na čak šest različitih lokacija u Vukovaru – terasa Agencije za vodne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada i Magenta 1 Vukovar Waterbus te u kinu Borovo u Borovu naselju.

Naglasak je naravno stavljen na filmske uratke koji su snimljeni u podunavskoj regiji te susjednim zemljama: Austriji, BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Republici Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini. Filmovi u konkurenciji bore se za glavnu nagradu festivala, naime Zlatni šlep, dok je od 2014. godine uvedena i nagrada za životno djelo priznatim filmašima.

U glavnom dijelu programa na ovogodišnjem Vukovar Film Festivalu bit će prikazano šest dugometražnih, osam kratkometražnih i osam dokumentarnih filmova, dok će 12. izdanje u četvrtak, 23. kolovoza, otvoriti projekcija hrvatskog filma Za ona dobra stara vremena, Eduarda Galića. Uz Hrvatsku, u konkurenciji dugometražnih filmova našli su se naslovi iz Bugarske (Radiogram), Njemačke (Ples između redova i 3 dana u Quiberonu), Rumunjske (Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari) i Srbije (Ederlezi Rising). U kategoriji kratkometražnog filma, Hrvatska donosi čak četiri filma (Bijeg; Ulazak vlaka u stanicu; Nisam pio i Izlazak radnika iz tvornice), a svoje uratke predstavit će Rumunjska (Crna mantija), Moldavija (Cica maca) i Austrija (Lacrimosa i Oprostite, tražim sobu za ping-pong i moju djevojku). U dokumentarnom dijelu programa, posjetitelji će moći vidjeti šaroliku lepezu tema iz Hrvatske (Vraški amarcord: Tri pjevača malo jača; Živjeti, ploviti i Uvik isto), Srbije (Druga strana svega), Njemačke (Izlaz), Bugarske (Jam Session), Mađarske (Ultra) i Češke (Život u Batinim naseljima). Također, 22. kolovoza, prije službenog početka Festivala, organizatori posjetiteljima poklanjaju dvije besplatne projekcije: Smrt Staljina i veliku hrvatsku filmsku uspješnicu Osmi povjerenik.

Osim filmova u konkurenciji, Festival ima bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program. Uz tematske kategorije Francuski fokus; Viking invazija; Europo, otvori se; Europskih velikih četiri; Odabrao Đelo Hadžiselimović; Matineje i Retrospektivu Charlesa Chaplina, Festival uključuje posebnu sekciju naziva Pobjednici Cannesa 2018.

Zaljubljenici u osmu umjetnost moći će se okušati u radionici jednominutnog filma u jednom kadru gdje će polaznici osmisliti ideju, napisati scenarij i knjigu snimanja, probati te potom snimiti jednominutni igrani film, a najbolja repeticija, prikazat će se na zatvaranju Festivala. Uz to Turistička zajednica Grada Vukovara predstavit će tijekom vikenda kuhinje nacionalnih manjina, odnosno kuhinju Mađara, Rusina, Srba, Ukrajinaca i Nijemaca pod parolom Ljepota različitosti.

A tu su i besplatne svirke Ante Gelo benda na šetnici u Vukovaru s Jimmyjem Stanićem i Ivanom Rushaidat.

Više od desetljeća, grad na Dunavu se gradi u filmsko središte, a sam Festival zasigurno je najpoznatiji domaći filmski festival uz onaj Motovunski.

Pisali smo o skorašnjoj Iločkoj berbi grožđa i stvaranju proizvoda iskorištavanjem postojećih resursa. S druge strane, Vukovar Film Festival primjer je kako „otkriti toplu vodu“ uz prevladavajući i izrazito snažan ratni turizam, odnosno kako je diferenciranje ponude dugotrajan proces kome doista treba posvetiti vremena kako bi se profilirao cjelovit proizvod. Zato prije negoli krenemo u organiziranje turističkog pothvat trebamo se zapitati koliko ga daleko u budućnosti vidimo – je li on doista specifičan i prepoznatljiv proizvod ili, pak, želimo prolaznu atrakciju?

U svakom slučaju, više informacija o programu, novostima i kupnji ulaznica možete pronaći na služenom mrežnom sjedištu Festivala.

Povezane vijesti: