Glavni tajnik UNWTO-a podržao napore TZ Zagrebačke županije prema održivom turizmu

Zagrebačka županija najveća županija u Hrvatskoj s Green Destinations oznakom.

Autor:  HrTurizam.hr

13. travnja 2024.

Visoka delegacija UNWTO podržala napore Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu i čestitala na dobivenom Green Destinations certifikatu.

Zagrebačku županiju posjetila je visoka delegacija Svjetske turističke organizacije (UNWTO), predvođena Zurabom Pololikashvilijem, generalnim tajnikom UNWTO-a uz nazočnost državnog tajnika Ministarstva turizma Josipa Pavića. Posjet županiji organizirala je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović predstavivši održive koncepte i napore koje Županija ulaže u ostvarenje održive ponude svoje destinacije. 

Podsjetimo, Zagrebačka županija postala je najvećom županijom u Hrvatskoj s Green Destinations oznakom i time se svrstala u top svjetske destinacije. 

Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije naglasili su kako je Green Destinations certifikat  priznanje dosadašnjem kontinuiranom trudu i fokusiranosti na očuvanje prirode. Certifikat daje snažan zamah Zagrebačkoj županiji i potvrđuje da nije samo destinacija za odmor, već i primjer modela uspješnog spajanja turizma s očuvanjem okoliša. 

Abecfed8 1bd4 4ed3 94da 461cb80fd3c1

Gosti su posjetili Vinariju Korak na Plešivici, gdje su upoznati s eno i gastro ponudom. U elegantnom ambijentu restorana s Michelinovom zvjezdicom, predstavnici UNWTO imali su priliku uživati u vrhunskoj gastronomiji koja njeguje lokalne namirnice, ali istovremeno i čuva okoliš. 

/// Ivana Alilović: Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma

/// TZ Zagrebačke županije predstavila kapitalne projekte kojima je temelj održivost destinacija

"Zagrebačka županija nije samo destinacija, već pravo iskustvo za sve ljubitelje putovanja koji cijene održivost. Dobitak brončanog Green Destinations certifikata samo je potvrda našega dugogodišnjeg rada u očuvanju okoliša, kulture i gastronomske baštine, no svjesni smo da je održivost stalno ulaganje i u podizanje svijesti i kvalitete održive ponude, na čemu neprestano radimo.", istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. 

Posjet visoke delegacije UNWTO Zagrebačkoj županiji naglašava njezinu ulogu kao primjera održivosti u turističkom svijetu, a ujedno je to i dodatno priznanje dosad uloženom trudu i radu Turističke zajednice.

Povod dolaska glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili u Hrvatsku bilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta i Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) o međusobnoj suradnji i osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

Memorandum je temelj za osnivanje istraživačko-razvojnog Centra koji će biti samostalna javna ustanova, a UN Turizam i Ministarstvo će u okviru MoU surađivati ​​u provedbi inicijativa i projekata, s fokusom na istraživanja i razvoj koji se odnose na održive politike u turizmu, promicanje održivog turizma, izradu smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam kao i prijenos znanja o upravljanju razvojem održivog turizma.

Osnivanje Centra je inicijativa Svjetske turističke organizacije, motivirana prepoznavanjem Hrvatske kao predvodnice pozitivnih promjena i inovacija u kreiranju politika održivog turizma na globalnoj razini. Više detalja u prilogu. 

/// Svjetska turistička organizacija partner u osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj

 

Foto: TZ Zagrebačke županije

Autor:  HrTurizam.hr

13. travnja 2024.