Gillian Tans, CEO, Booking.com: Kompanije treba motivirati za nove inovacije umjesto da ih se još više oporezuje

EU predložili nove mjere oporezivanja servisa poput Booking.com Predložena nova mjera Europske Unije na oporezivanje prihoda tehnoloških kompanija unutar Europe privukla je dosta negativnih reakcija, pogotovo kompanije poput Booking.com...

EU predložili nove mjere oporezivanja servisa poput Booking.com

Predložena nova mjera Europske Unije na oporezivanje prihoda tehnoloških kompanija unutar Europe privukla je dosta negativnih reakcija, pogotovo kompanije poput Booking.com i Spotifyja.

Bloomberg je izvijestio da su navedene kompanije samo neke od brojnih tvrtki koje su potpisale pismo namijenjeno europskim ministrima financija u kojem izražavaju zabrinutost zbog predloženog poreza od 3% jer bi „stvorio štetan pravni presedan u oporezivanju prihoda nad dobiti, čak i kada porezni obveznik još nije profitabilan“.

Europska regulatorna legislativa je ionako već prilično složena i oporezivanje prihoda tehnoloških kompanije zasigurno bi bila velika prijetnja servisu Booking.com.

„Sveukupno će to biti velik udarac tehnološkim inovacijama jer bi se kompanije trebalo motivirati za nove inovacije umjesto da ih se još više oporezuje“, izjavila je Gillian Tans, izvršna direktorica Bookinga čiji je sjedište u Amsterdamu. „I pogotovo za europske kompanije. Mi smo europsko poduzeće koje već plaća poreze u Europi.“

Gillian Tans / Facebook

Prijedlog poreza „nametnuo bi financijsko opterećenje europskim tvrtkama u razvoju i oslabio njihovu sposobnost natjecanja na globalnoj razini“ te „rezultirao dvostrukim oporezivanjem, posebno kada se radi o oporezivanju rezidentnih poduzeća Europske Unije koja su već podložna porezu na dobit i PDV-u“, stoji u gore navedenom pismu.

Tans je u intervjuu naglasila kako se ne protivi poreznoj reformi, no to treba provesti na globalnoj razini, što ipak nije baš realistično. „Europa bi trebala nastojati postati privlačnija kompanijama za razvijanje poslovanja i plasiranje svojih proizvoda i usluga u EU“.

Nije sigurno hoće li se oporezivanje prihoda odnositi i na startup kompanije, što bi uvelike otežalo njihove izglede za rast poslovanja.

Također, postavlja se pitanje hoće li navedeni porez imati utjecaj na iznos komisija korisnika servisa Booking.com te kakve sve komplikacije oko najma smještaja može povući za sobom. Ultimativno, sigurno neće imati pozitivan utjecaj na ozračje turističkih iznajmljivača privatnog smještaja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN