Glavni motivi putovanja Španjolaca su odmor i rekreacija, a najčešće putuju avionom

Madridski sajam FITUR najveći i najvažniji je turistički sajam u Španjolskoj, a ove godine održava se danas, 22. siječnja, do 26.siječnja.2020. Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina iHrvatska...

Madridski sajam FITUR najveći i najvažniji je turistički sajam u Španjolskoj, a ove godine održava se danas, 22. siječnja, do 26.siječnja.2020.

Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina iHrvatska turistička zajednica s partnerima, predstavlja hrvatsku turističku ponudu na FITUR-u. Na sajmu svoju ponudu uz HTZ, predstavlja i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Kada govorimo o Hrvatskoj, omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar, Hvar i Plitvička jezera. U ovoj godini planiramo dodatno unaprijediti mrežu predstavništva HTZ-a kroz pokretanje svih potrebnih procedura za otvaranje ureda u Madridu zbog za nas iznimno važnog španjolskog tržišta i činjenice da ovdje svoja sjedišta imaju vodeće međunarodne turističke institucije.“ poručio je direktor Staničić te dodao kako Španjolci često i rado putuju i otkrivaju nove destinacije, a upravo je to prilika koju trebamo dodatno iskoristiti u 2020. godini

S tržišta Španjolske lani je ostvareno 315 tisuća dolazaka i više od 708 tisuća noćenja što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Španjolska je zajedno s Francuskom vodeća zemlja za UNWTO Program za održivi turizam koji će djelovati u suradnji s Vladama, destinacijama i turističkim kompanijama u svrhu reduciranja utjecaja turizma na okoliš što je i za Hrvatsku važna pretpostavka vođenja turističke politike u budućnosti. Boravak u Madridu, glavnom gradu jedne od najposjećenijih zemalja svijeta i sjedištu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iskoristili smo za razmjenu iskustva u vođenju politika održivog razvoja koje su i okosnica hrvatskog Predsjedanja Vijećem EU u sferi turizma. Iskustva i primjeri dobre prakse koje smo razmijenili prilikom susreta s vodećim turističkim autoritetima i dužnosnicima bit će od velike koristi za izradu nove Nacionalne strategije razvoja turizma koja će bit utemeljena na kvaliteti te odgovornom i održivom poslovanju uz upotrebu modernih tehnologija kao kreativnih rješenja za budućnost, poručio je ministar Cappelli.

Španjolci najčešće putuju avionom

Dodajmo kako istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija, s ukupnim udjelom od 54 posto, slijede posjet prijateljima i obitelji s 26 posto te poslovna putovanja s udjelom od 14 posto.

Prilikom putovanja u inozemstvo Španjolci najčešće putuju avio prometom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja.

Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avio prijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona-Zagreb, Madrid-Zagreb i Barcelona-Dubrovnik.

Foto: Pixabay.com

POVEZANA VIJEST: OVE GODINE OTVARA SE UREDA HTZ-A U MADRIDU

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN