Glenn Fogel, izvršni direktor Booking Holdingsa: Kontinuirano radimo na razvoju svih sustava plaćanja, a prepoznajemo potencijal i u kriptovalutama

Izvršni direktor Booking Holdingsa Glenn Fogel velik je zagovornik razvoja i korištenja različitih platnih sustava za putnike, naročito u zemljama van Sjedinjenih Američkih Država gdje kreditne kartice nisu primarni...

Izvršni direktor Booking Holdingsa Glenn Fogel velik je zagovornik razvoja i korištenja različitih platnih sustava za putnike, naročito u zemljama van Sjedinjenih Američkih Država gdje kreditne kartice nisu primarni način plaćanja, prenosi Skift.

Također, Fogel ne vjeruje da bi privatne kompanije trebale preuzimati svoje uloge u pokušaju rješavanja masovnog turizma. „Naš posao nije govoriti putnicima gdje moraju ići, već je naš posao osigurati putnicima što više različitih izbora“, izjavio je Fogel.

Booking Holdings je ušao u suradnju s Libra kriptovalutom te trenutno rade na novim sustavima plaćanja. Fogel smatra kako su sigurnost i privatnost najbitnije stavke u razvoju sustava plaćanja. „Sve mora funkcionirati bez ikakavih poteškoća. Najnaprednije tehnologije i rješenja plaćanja se mogu razviti, no ako javnost nije uvjerena u sigurnost njihovih podataka, sve gubi smisao.

Glenn Fogel, izvršni direktor Booking Holdingsa

Fogel smatra kako će se u budućnosti sva plaćanja uglavnom obavljati putem mobilnih telefona, a plaćanje gotovinom će postati rijetkost. „Već sad možete izvršiti plaćanje putem telefona pomoću otisaka prstiju ili pak skenirati mobitel na recepciji, no proces je i dalje prilično fragmentiran.

Također, Fogel prepoznaje potencijal za novi oblik globalne valute koji je zaštićen i siguran. „Kad je Bitcoin postao poznat, mnogu su u pitanje dovodili njegov legitimitet. No, ja vjerujem kako će se blockchain valute i dalje pojavljivati te postoji mogućnost da će neka od njih postati šire prihvaćena diljem svijeta.

S razvojem super aplikacija, odnosno palete raznih aplikacija koje su implementirane u jednu (poput WeChata), i Booking se zanima za sličnu strategiju. „Želimo omogućiti kompletnu platformu za end-to-end iskustvo. Naša misija je pomoći ljudima da iskuse svijet. Cijeli svijet vam je na dohvat ruke, no i dalje je previše komplicirano za doživjeti. Tehnologija bi to mogla omogućiti stoga je potrebna kompletna infrastruktura na jednom mjestu.  Plaćanja su sjajan primjer za to. Radimo na izgradnji platne infrastrukture za sve vrste plaćanja – kreditne kartice, WeChat Pay, Alipay i slično – u našu tehnologiju tako da bilo tko i bilo gdje može platiti hotel ili bilo koji doživljaj, bez brige hoće li dobavljač prihvatiti preferirani oblik plaćanja osobe koja vrši uplatu.

Fogel se dotaknuo i masovnog turizma, posebice na primjeru Amsterdama gdje je sjedište Booking.com-a. Na pitanje smatra li da bi Booking, kao odgovorna online putnička agencija, trebala limitirati broj turista u prenapučenim turističkim destinacijama, Fogel smatra kako nije na privatnim kompanijama regulacija turizma u destinacijama. „Nema sumnje da postoji zabrinutost oko masovnog turizma i mi ju ne shvaćamo olako, no gradski dužnosnici i vlade su odgovorne odrediti ispravne korake, pravila i zakonodavstvo u korist svojih gradova. U tim slučajevima ćemo se pridržavati bilo kojeg zakona koji je postavljen. Imamo sjajne odnose s Amsterdamom te smo aktivni u mnogim raspravama oko rješavanja problema s kojima se grad susreće. Također, nije naš posao govoriti putnicima gdje moraju ići. Naš posao je osigurati putnicima što više mogućnosti odabira gdje žele ići.

Strateška suradnja unutar cjelokupnog ekosustava najbitniji je čimbenik pri ostavljanju pozitivnog i trajnog dojma na globalnu putničku industriju, smatra Fogel. „Zamišljamo budućnost u kojoj putnički operatori, neovisni istraživači, nevladine organizacije, instituti, društvena poduzeća i vlade rade ruku pod ruku kako bi globalno putničko iskustvo kontinuirano napredovalo.

Izvor / foto: Skift

Povezane vijesti: