Globalno tržište pustolovnog turizma do 2028. godine generirati će 1.2 milijardi dolara

Globalno tržište pustolovnog ili avanturističkog turizma će do 2028. godine generirati 1.169,09 milijardi dolara, govori analiza Allied Market Research ( AMR ). Prema izvješću objavljenom od strane Allied Market...

Globalno tržište pustolovnog ili avanturističkog turizma će do 2028. godine generirati 1.169,09 milijardi dolara, govori analiza Allied Market Research ( AMR ).

Prema izvješću objavljenom od strane Allied Market Research, globalno tržište avanturističkog turizma generiralo je 112,22 milijarde dolara 2020. godine, a procjenjuje se da će rasti po godišnjoj stopi ( CAGR ) od 20,1% od 2021. do 2028. te da će do 2028. godine generirati 1.169,09 milijardi dolara.

Težnja za jedinstvenim iskustvima i pojavom mobilnih aplikacija, analitika velikih podataka i umjetna inteligencija s razvojem turističke industrije potiču rast globalnog tržišta avanturističkog turizma, navode iz AMR-a. U svojoj analizi navode rizike i prilike. Tako pod rizike ističu nepredvidljive vremenske uvjete, porast terorizma i stope kriminala, političku neizvjesnos te prirodne katastrofe ometaju rast tržišta. Nasuprot tome, rast korištenja društvenih medija i velika ulaganja u poboljšanje infrastrukture predstavljaju nove mogućnosti u nadolazećim godinama.

Zbog mjera karantena koje provode vlade mnogih zemalja, zabranjena su domaća i međunarodna putovanja, otkazani lokalni i međunarodni letovi, a zaustavljen je i cestovni prijevoz i vlakovi. Time su smanjene turističke aktivnosti. No, kako navode u analizi turističke tvrtke počele su pružati popuste i atraktivne ponude kako bi ohrabrile ljude da se prepuste avanturističkim sportskim aktivnostima tijekom zatvaranja. Također, očekuje se da će aktivnosti avanturističkog turizma neprestano dobivati ​​na snazi ​nakon što se ukinu različita ograničenja putovanja, pošto su dobile sve više i više poklonika.

Na temelju aktivnosti, segment kopnenih djelatnosti činio je najveći tržišni udio u 2020. godini, doprinoseći približno polovici ukupnog tržišnog udjela, a predviđa se da će nastaviti svoj vodeći status tijekom cijelog predviđenog razdoblja. Međutim, procjenjuje se da će segment aktivnosti na zraku zasnivati ​​najveći godišnji rast od 21% od 2021. do 2028. godine.

Prema vrsti putnika, segment parova pridonio je najvećem tržišnom udjelu, čineći gotovo dvije petine globalnog tržišta avanturističkog turizma u 2020. godini, a očekuje se da će zadržati svoju dominaciju u smislu prihoda tijekom predviđenog razdoblja. Štoviše, predviđa se da će ovaj segment prikazati najveći CAGR od 20,9% od 2021. do 2028.

Prema regijama, Europa je imala najveći udio u prihodima u 2020., ili više od jedne trećine ukupnog udjela, a procjenjuje se da će svoju vodeću poziciju nastaviti do 2028. S druge strane, očekuje se najbrži rast u Azijsko-pacifičkog regiji.

Kako pustolovni turizam može postati okosnica naše turističke ponude možete saznati u podcastu Homo Turisticus u kojem sam glasno razmišljao s Ivom Bencun, prvom osobom za pustolovni turizam u Hrvatskoj. 

Bencun je vlasnika turističke agencije za pustolovni turizam Feral Tour, predsjednica je predsjednica Zajednice pustolovnog turizma HGK te organizatorica Zadar Outdoor Festivala koji je odličan primjer kako se produžuje turistička sezona.

Pustolovni turizam više nije trend, nego imperativ za svaku ozbiljnu turističku destinaciju. Planice, ravnice, mora, rijeke, priroda, autentična ponuda… imamo sve. Samo to moramo lijepo upakirati i ponuditi na tržište. 

/ / / Iva Bencun – Kao pustolovni turizam može postati okosnica naše turističke ponude

Foto:  Alex Smith on Unsplash

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN