Globalno vijeće za održivi turizam povisilo ocjenu održivosti Dubrovnika za više od 15%

Globalno vijeće za održivi turizam (GTSC) provelo je drugu ocjenu odredišta za Grad Dubrovnik koja u 2023. iznosi čak 86,04%

Autor:  HrTurizam.hr

21. prosinca 2023.

Globalno vijeće za održivi turizam( GSTC ) provelo je drugu ocjenu odredišta za Grad Dubrovnik koja u 2023. iznosi 86,04%.

Porast je to od 16% u odnosu na 2019. godinu kada je ista organizacija prvi put provela ocjenu održivosti, koja je tada iznosila 70%. Ovi rezultati doneseni su temeljem kriterija Ujedinjenih naroda, a završni dokument pokazatelj je da je Dubrovnik na pravom putu prema potpunoj i trajnoj održivosti.

Naime, detaljnom analizom provedenom u travnju ove godine, utvrđeno je kako je u svim specifičnim područjima došlo do značajnog napretka, a sve sukladno projektima i aktivnostima projekta Poštujmo Grad i preporuka iz prethodnog GSTC izvještaja, navode iz Grada Dubrovnika.

Navedenom procjenom utvrđeni su indikatori sukladno GSTC kriterijima kojima su obuhvaćeni određeni rizici i potrebna usklađenja: odgovornost upravljanja destinacijom, nadzorni i izvještajni proces, uključenost privatnog sektora i standardi održivosti, upravljanje rizicima i krizama, upravljanje zaštićenim područjima, zaštita i upravljanje biljnim i životinjskim resursima i upravljanje otpadom.

1702642892
Foto: Grad Dubrovnik

U  brojnim aktivnostima i projektima koji su odrađeni u razdoblju od prethodne ocjene destinacije do danas, osim izvrsne ocjene, postiglo se da nijedan indikator nije u zoni rizika.

Projekt je za Grad Dubrovnik proveo direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas, uz stručnu podršku djelatnika gradske uprave i Dubrovačke razvojne agencije DURA.

S ciljem procjene učinka Grada u odnosu na kriterije GSTC-a za održivost destinacije, pregledao je opsežnu dokumentaciju te je kroz brojne sastanke konzultirao oko 70 ključnih dionika i vodećih organizacija iz nacionalne i lokalne uprave, privatnog sektora, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova te stanovnike. Obišao je i brojne lokacije na gradskom području koje su uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, uključile i posjet kompleksu TUP-a, gradilištu Lapadske obale te lokaciji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju je GSTC proveo novu ocjenu održivosti, odnosno cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije u odnosu na prethodno izvješće, i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta. Ovim projektom nastavljena je uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog međunarodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma. 

Cijeli izvještaj o Dubrovniku CTGC-a pročitajte u prilogu.

Prilog: DOKUMENT: GTSC/ Dubrovnik - ponovna provjera

Povezane vijesti: 

///Agencija za promociju i razvoj turskog turizma nova članica GSTC-a

///Održivi turizam: Berlinski kriteriji održivosti međunarodno priznati od GTSC-a

Naslovna fotografija: Ivan Bagić/ Pixabay

Autor:  HrTurizam.hr

21. prosinca 2023.