Gorski kotar bi mogao dobiti krovnu turističku zajednicu?

Svi predstavnici turizma složni su kako je Gorski kotar jedinstvena destinacija, no u tom dijelu Hrvatske, uz neformalnu koordinaciju aktivnosti, trenutačno funkcionira čak devet gradskih i općinskih turističkih zajednica,...

Svi predstavnici turizma složni su kako je Gorski kotar jedinstvena destinacija, no u tom dijelu Hrvatske, uz neformalnu koordinaciju aktivnosti, trenutačno funkcionira čak devet gradskih i općinskih turističkih zajednica, prenosi Hrvatski radio.

Stanovnici Gorskog kotara nalaze se u dvojbi oko zakonskih izmjena – hoće li od početka iduće godine zadržati postojeće stanje ili će se potaknuti osnivanje zajedničke turističke zajednice koja bi bila nadležna za destinaciju. Postoji strah kako bi osnivanje krovne turističke zajednice, uz postojeće gradske i općinske, moglo dodatno opteretiti lokalne proračune.

Osigurali smo dva zasebna fonda kojima će imati pristup oni koji odaberu model funkcioniranja kroz zajedničke turističke zajednice. Ujedno smo povećali i financijske kapacitete fonda, namijenjenog turistički nerazvijenim područjima, ocijenivši da Hrvatsku nije moguće razviti kao cjelogodišnju destinaciju, ako ne razvijamo njezin kontinentalni dio i ruralna područja“, izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma.

Glavina smatra kako ustroj krovne turističke zajednice Gorskog kotara ne bi ukinuo postojeća radna mjesta u turističkim uredima. „Ustrojem jedne turističke zajednice za područje Gorskog kotara, svi i dalje mogu zadržati svoje turističko-informativne centre, a kroz njih je moguće obavljati i niz dosadašnjih poslova. Međutim, ono što je cilj pri stvaranju brenda Gorski kotar da to područje doživljavamo kao cjelinu i ne guramo pojedinačno bilo koji grad ili općinu“, objasnio je.

Stanovnike Gorskog kotara ne treba brinuti zakonska odredba prema kojoj bi turističke zajednice trebale namiriti 40 posto novca iz vlastitih prihoda za plaće zaposlenih. „Nije cilj gasiti postojeće turističke zajednice, već promjena postojećeg i promoviranje projektnog načina rada. Moraju se pisati projekti, a sa svakim novim projektom prihodi rastu i spomenuto ograničenje od 40 posto postaje puno manji problem“, zaključio je Glavina.

Izvor / foto: Hrvatski radio

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN