dubrovnik sezona

Gradonačelnik Franković: Dubrovnik je kao avio-destinacija u drugačijem položaju od Istre

Dubrovnik ne može reći kako je ovo bila uspješna sezona, naglasio je između ostaloga dubrovački gradonačelnik Mato Franković na sastanku s hotelijerima Dubrovačko-neretvanske županije. Razmjena iskustava iz prethodne sezone...

Dubrovnik ne može reći kako je ovo bila uspješna sezona, naglasio je između ostaloga dubrovački gradonačelnik Mato Franković na sastanku s hotelijerima Dubrovačko-neretvanske županije. Razmjena iskustava iz prethodne sezone te što bolje pripreme za izazove koje će donijeti iduća godina i sezona bile su glavne teme ovog sastanka koji je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik.

Ovu sezonu gradonačelnik Franković je nazvao iznimno zahtjevnom te se posebno zahvalio članovima Turističkog vijeća i Zračnoj luci Dubrovnik koji su ustrajno radili na njezinoj pripremi i u trenutcima kada je izgledalo da sezone neće biti.

“I u marketinškim i komunikacijskim aktivnostima smo postigli broj letova koji je bio dostatan za potrebe Dubrovnika i okruženja, s obzirom na otvorene kapacitete. Kada gledamo ovih 44% ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika uspoređujući s 2019. godinom to nije u potpunosti ni usporedivo jer je primjerice Valamar odlučio držati većinu hotela zatvorene, što smatram lošom poslovnom odlukom, ali i lošim odnosnom prema Dubrovniku”, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Franković.

Ministarstvo vanjskih poslova, dodao je, odigralo je veliku ulogu u lakšoj uspostavi novih zrakoplovnih veza sa SAD-om te Rusijom, za čije putnike su omogućili dobivanje viza za jedan dan, a što je bilo vrlo značajno za turizam. Također, naglasio je i kako je Vlada RH za ovo područje izdvojila više od 500 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima, što je osiguralo da održe poslovanje.

Osvrćući se na ovogodišnju sezonu govorio je i o dolasku cruisera naglašavajući kako su gosti s cruisera potrebni gradu i gradskom gospodarstvu, ali s mjerom.

“Ove godine imali smo savršenu mjeru, jedan do dva cruisera dnevno. To grad može podnijeti, a to gospodarstvenici i te kako osjete, od restorana, caffe barova, vodiča, muzeja, zidina do autobusnih prijevoznika. Dakle, cruiseri su nam potrebni, ali ne četiri u isto vrijeme. Smatram da u ovom smjeru trebamo nastaviti i dalje”, rekao je Franković te istaknuo značajan porast dolaska privatnih aviona i gostiju više platežne moći.

Ono što je zabilježeno u ovih nekoliko mjeseci, prema riječima dubrovačkog gradonačelnika, je dobro na način da je gospodarstvenicima dalo zamah da prežive do iduće sezone, no Dubrovnik ne može reći kako je ovo bila uspješna sezona. Stoga gospodarstvenicima treba dati podršku u smislu davanja informacija premijeru i Vladi da se ne može cijeli hrvatski turizam gledati kroz prizmu Istre te da je Dubrovnik kao avio-destinacija u znatno drukčijem položaju.

Izvor i fotografije: Grad Dubrovnik

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN