HBOR objavio novi program kreditiranja turističkog sektora

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kreirala je “Program kreditiranja pripreme projektne i ostale investicijske dokumentacije” namjenjen članicama Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore. Svjesni kako u pripremi investicijskih...

Hrvatska banka za obnovu i razvitak kreirala je “Program kreditiranja pripreme projektne i ostale investicijske dokumentacije” namjenjen članicama Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore. Svjesni kako u pripremi investicijskih projekata, financiranje troška izrade projektne i ostale investicijske dokumentacije poduzetnicima nerijetko predstavlja značajan problem u zatvaranju financijske konstrukcije, u HBOR-u žele poduprijeti stvaranje poticajnog okruženja za ulaganje u investicijske projekte. Time žele indirektno poticati razvoj proizvodnje i pružanja usluga namjenjenih realizaciji investicijskih projekata uključivo s projektima koji će se nominirati za financiranje u okviru Plana ulaganja za Europu.
hborProgram ima sljedeće pogodnosti:
– pruža mogućnosti premošćivanja trenutne nelikvidnosti ukoliko korisnik planira nove investicije, a nema slobodnih sredstava kojima bi iste pokrenuo;
– stvara dodatnu vrijednost postojeće imovine, budući ishođena projektna dokumentacija uvećava sadašnju vrijednost imovine za koju se ishodi dokumentacija i bitno pridonosi bržem i efikasnijem pronalasku financijera/ kreditora za daljnju provedbu investicije;
– ispunjava uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a koji zahtjevaju kompletnu projektnu dokumentaciju prilikom podnošenja zahtjeva.
Zahtjevi za kreditiranje se dostavljaju izravno HBOR-u, koji može kreditirati do 100% troškova izrade projektne dokumentacije s PDV-om, a u ovisnosti o svakom pojedinačnom zahtjevu. Najmanji iznos kredita može biti 100 000 kuna, a najviši iznos nije određen, osim za poduzetnike početnike za koji je najviši iznos kredita 300 000 kuna. Rok otplate kredita može biti do 5 godina, a kamatna stopa je najmanje 6%.
Na kraju iz HBOR-a ističu kako su spremni razmotriti praćenje investicijskog ulaganja za koje kreditiraju izradu projektne dokumentacije, te da je slijedom toga moguće zatvaranje kredita za pripremu projektne dokumentacije povoljnijim investicijskim kreditom.
Tekst programa kreditiranja dostupan je na stranicama HBOR-a, a za sva dodatna pitanja možete se obratiti na broj: 01/ 4591-666.
Cjeloviti tekst programa možete preuzeti ovdje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN