U pogon puštene punionice za električna vozila na autocestama

Povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle, HEP je otvaranjem brze punionice na odmorištu Brinje obilježio puštanje u rad prvih 16 punionica za električna vozila na autocestama. Mreža električnih punionice po...

Povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle, HEP je otvaranjem brze punionice na odmorištu Brinje obilježio puštanje u rad prvih 16 punionica za električna vozila na autocestama.

Mreža električnih punionice po prvi puta vlasnicima električnih automobila omogućile vožnju od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, a Republici Hrvatskoj priključak na mrežu punionica za električna vozila na Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T). 

HEP-ova brza punionica u Brinju, snage 50 kW, postavljena je u sklopu projekta NEXT-E, a kao i ostale HEP-ove punionice na autocestama, podržava punjenje svih dostupnih i nadolazećih tipova električnih vozila na tržištu, ističu iz HEP-a.

Završetkom projekta HEP-ova mreža imati će preko 100 električnih punionica

Ovime smo stavili Hrvatsku na europsku mapu elektromobilnosti i uključili se u mrežu električnih punionica na transeuropskoj prometnoj mreži, istkanuo je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić. te dodao: “Naš je konačni cilj hrvatskim građanima te svim turistima i našim gostima omogućiti sigurnu međugradsku vožnju električnim automobilima. S tim ciljem, u sklopu međunarodnih projekata, postavit ćemo ukupno 57 punionica na hrvatskim autocestama i ostalim prometnicama.  Završetkom u ovom trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica”

Od prvih 16 HEP-ovih punionica na autocestama, 12 ih je postavljeno u suradnji s Inom, a nalaze se na odmorištima Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje i Lepenica Sjever, te na točkama ulaska/izlaska s autocesta u Goričanu i Sesvetskom Kraljevcu.

Preostale četiri punionice nalaze se u Vrbovskom, Čavlama, Delnicama i Fužinama, u neposrednoj blizine autoceste A6. Ukupno će više od 30 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora, ali i u pravcu Lipovca na kontinentu, biti instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine.

Vozačima električnih vozila na raspolaganju je široka lepeza proizvoda i usluga na našim maloprodajnim mjestima, a dok im se pune automobili vrijeme mogu kratiti uz kavu ili obrok na našim Fresh Cornerima. Nama su kupci na prvome mjestu i zbog toga smo svakodnevno posvećeni unapređenju naših proizvoda i usluga, a iskorak u elektromobilnost vidimo kao priliku za kompaniju“, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Investicije u postavljanje HEP-ovih punionica na autocestama sufinanciraju se iz fondova Europske unije u sklopu projekata EAST-E i NEXT-E. U sklopu tih projekata, HEP s partnerima iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunjske surađuje u stvaranju nove mreže s 309 punionica, koja će omogućiti nesmetanu  vožnju električnim automobilom kroz  šest država srednje Europe.

Nove će električne punionice građanima i turistima iz europskih zemalja omogućiti nesmetanu vožnju električnim automobilom i dolazak do svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay.com

POVEZANA VIJEST:

PRVA PORSCHE DESTINACIJSKA STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ INSTALIRANA U ESPLANADI

Povezane vijesti: