Hoće li i Hrvatska uvesti vaučere za sektor turizma?

Prije dva tjedna, u sklopu drugog paket mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19 usvojene su izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po kojima se turističkim agencijama omogućilo...

Prije dva tjedna, u sklopu drugog paket mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19 usvojene su izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po kojima se turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vouchera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane, u trajanju 180 dana.

Sada iste vaučere očekuje i cijeli turistički sektor, jer su svi istom krizom pogođeni. Francuska ( 18 mj. ), Njemačka ( do 31. prosinca 2021. god. ), a ovaj tjedan i Grčka uveli su vaučere za otkazane rezervacije uslijed izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa, koje vrijede za sve turističke subjekte, ne samo za putničke agencije, i to 18 mjeseci.

S jedne strane, mjera osigurava da putnici neće izgubiti novac i da će imati priliku kasnije rezervirati smještaj za neki drugi datum, dok s druge strane, cilj je osigurati održivost mnogih malih i srednjih turističkih poduzeća koja su pretrpjela udarac zbog zdravstvene krize Covid-19.

Cilj je riješiti pitanje likvidnosti grčkih putničkih agencija, hotela i avioprijevoznika, kao i zaštititi putnike, ističe Harry Theoharis, grčki ministar turizma, te dodaje: “Ova će mjera osigurati da kupci koji su bili prisiljeni otkazati svoje putovanje zbog koronavirusa mogu koristiti vaučer putem iste tvrtke u periodu 18 mjeseci

Značaja razlika je što u slučaju Grčke, kao i drugi europskih zemalja vaučeri vrijede 18 mjeseci, dok u slučaju hrvatskih putničkih agencija 180 dana, što je puno manje prostora za oporavak.

Cilj je naravno izbjeći masovne povrata od turističkih poduzeća njihovim kupcima zbog otkaza prouzročenih Covid-19, pogotovo jer su recimo turističke agencije taj isti novac odavno transferirale hotelima i drugim partnerima. Naravno, ako vaučeri ne budu iskorišteni u roku od 18 mjeseci, putnici će od tvrtki dobiti cijeli iznos nazad.

Ovako se kupilo vrijeme i određena sigurnost te prilika da turistički sektor počne oporavljati te da dobije određeni cash flow u međuvremenu.

Hrvatska udruga turizma koja okuplja vodeće hotelijere i kampove također poziva Vladu RH da se u Hrvatskoj uvedu vaučeri.”Cilj je da se zbog aktualnih uvjeta omogući gostima da realiziraju rezerviranu uslugu u nekom drugom razdoblju, a najkasnije do 31. prosinca 2021. U slučaju da gost iz bilo kojeg razloga ne uspije ili ne želi realizirati uslugu za koju je uplatio avans, može dobiti povrat avansa u cijelosti, i to do 31. prosinca 2021. godine. Nadamo se kako će i hrvatska Vlada slijediti takve primjere iz europskih država te i tako pomoći turističkom sektoru koji je najviše pogođen u ovoj krizi“, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Također, iz HUT-a također predlažu značajno smanjenje poreznih davanja, naročito PDV-a za gospodarstvenike u turizmu, da se spusti na 5% do 01.07.2021

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN