HOK izradio prijedloge internog akta o raspodjeli napojnice

Kao što smo već više puta pisali, napojnice se u Hrvatskoj od 1. siječnja 2024. godine mogu ostavljati i kod bezgotovinskog plaćanja, to jest pri plać...

Autor:  HrTurizam.hr

23. siječnja 2024.

Kao što smo već više puta pisali, napojnice se u Hrvatskoj od 1. siječnja 2024. godine mogu ostavljati i kod bezgotovinskog plaćanja, to jest pri plaćanju karticama

Porezni propisi (Zakon o porezu na dohodak, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakon o doprinosima) propisuju porezni tretman napojnice, način prijave podataka o visini ostvarene napojnice te praćenje podataka o napojnici kroz evidencije i knjigovodstvene isprave.

Međutim, kako navode iz Hrvatske obrtničke komore ( HOK ) poreznim propisima ne određuju se ostali odnosi koji su stvar dogovora između poslodavaca i posloprimca - drugim riječima, poreznim propisima se ne određuje kada će se, kako i kome iznos ostvarene napojnice isplatiti.

Iz tog razloga HOK je izradio primjer odluke koja može pomoći obrtnicima da urede svoje poslovanje vezano uz primanje i raspodjelu napojnica (PRIVITAK 1). Pripremljena je i izmjena odluke koja se može koristiti višekratno tijekom godine, ovisno o djelatnosti (PRIVITAK 2).

Internog akta o raspodjeli napojnice

Prilog: 

1. Prijedlog Odluke o primanju, fiskalizaciji, raspodjeli i isplati napojnice

2. Prijedlog Odluke o primanju, fiskalizaciji, raspodjeli i isplati napojnice 2

Foto: Clay Banks on Unsplash / ilustracija: hrturizam

Autor:  HrTurizam.hr

23. siječnja 2024.