Hotelijeri podržavaju regionalni pristup u Preporukama Europske komisije o kretanju unutar EU

Europska Komisija predstavila je prijedlog Preporuka o koordiniranom pristupu ograničenju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, a u prijedlogu utvrđuju se četiri glavna područja u kojima je potrebna...

Europska Komisija predstavila je prijedlog Preporuka o koordiniranom pristupu ograničenju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, a u prijedlogu utvrđuju se četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica:

  • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja putovanja
  • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kôdom bojom
  • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
  • Jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

Države članice trebale bi podatke o novooboljelima dostavljati Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti na tjednoj osnovi te bi trebale podatke pružati i za regionalnu razinu kako bi se osiguralo da se mjere mogu ciljano primjenjivati samo na područja za koja je to apsolutno neophodno.

/ / / EK PREDLAŽE PRAVEDNIJI PRISTUP ZATVARANJU GRANICA, ZAJEDNIČKE KRITERIJE KAO I MAPIRANJE REGIJA

Isti prijedlog pordžava i Hrvatska udruga turizma, koja je Vladi RH poslala dopis u kojem poziva da Hrvatska snažno podrži usvajanje Preporuka u što skorijem roku uz prijedloge izmjena zajedničkih kriterija i zajedničkih mjera koje je Vlada i prihvatila.

Za zajedničke mjere putovanja prema područjima ili iz područja većeg rizika HUT je predložio da se državama članicama prvenstveno savjetuje primjena ciljanog regionalnog pristupa u identificiranju područja većeg rizika, umjesto da se primjenjuju zajedničke mjere za cijeli teritorij država članica.

Građanima i poduzećima potrebna je predvidljivost. Države članice moraju učiniti sve kako bi utjecaj ograničenja putovanja na društvene i gospodarske prilike bio što manji. Pod time se podrazumijevaju jasni i usuglašeni kriteriji te jasno, potpuno i pravodobno informiranje javnosti. Zato se Hrvatska udruga turizma zalaže za koordinirani i regionalni pristup ograničenju slobodnog kretanja od samog trenutka otvaranja  internih granica EU, a uvjereni smo da bi ranije prihvaćanje takvog pristupa stvorilo preduvjet ostvarivanju mnogo boljih rezultata u posezoni ove godine, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a. 

HUT je Vladi također predložio da sve države članice prvo jasno definiraju regije ili područja na svom teritoriju i budu obvezne svakodnevno dostavljati podatke po tim područjima ECDC-u, kao i lokalnim i nacionalnim vlastima, medijima i općoj javnosti. Zajednički kriterij trebao bi pratiti i objavljivati ECDC prvenstveno na regionalnoj razini, a ne na razini država članica, a ECDC bi trebao objavljivati kartu regija označenih različitim bojama, a ne kartu država u različitim bojama.

Prema analizi ključnog kriterija (broj novozaraženih na 100,000 stanovnika u posljednjih 14 dana) po regijama ili županijama, jasno je da su nastale značajne razlike u epidemiološkoj situaciji u različitim dijelovima Hrvatske u proteklom razdoblju koje također pokazuju da kretanje turista u određenim regijama (npr. Sjeverni Jadran) nije bilo potrebno ograničavati, zaključuju iz HUT-a.

Podsjetimo, HUT je 24.srpnja 2020. pokreno web stranicu Corona Region Tracker s ciljem pravodobnog i točnog informiranja javnosti o broju slučajeva COVID-19 u hrvatskim regijama.

Europska industrija putovanja i turizma za koordinaciju i dogovor oko testiranja 

Europska industrija putovanja i turizma apelira na izvršna tijela EU da potaknu vlade na ukidanje karantenskog režima i uvođenje koordiniranih ograničenja i testiranja.

Široka skupina zainteresiranih i korona-krizom najpogođenijih strana, koja uključuje međunarodno udruženje zrakoplovnih prijevoznika (IATA), više od 5000 tvrtki i milijune radnika u sektorima od zrakoplovstva i putničkih agencija do hotela, restorana i kampova i njihovih opskrbnih lanaca uputila je pismo Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije u kojima traže da rješavanje ovog pitanja postane prioritetom.

Turizam u Europi generira 10 posto ekonomske proizvodnje i zapošljava 12 posto radne snage, naglašavaju iz Europska industrija putovanja i turizma te upozoravaju da se ignoriranjem ključnih trenutnih izazova u pitanje dovodi oporavak gospodarstava.

Foto: European Commission

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN