Hrvatska dogovorila bilateralnu “graničnu” suradnju sa Slovenijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom, Poljskom i Austrijom

Premijer Plenković jučer je izjavio kako s premijerima nama bliskih zemalja iz kojih se očekuje dolazak velikog broja turista dogovorio bilateralne aranžmane u vremenu dok zelene digitalne potvrde ne...

Premijer Plenković jučer je izjavio kako s premijerima nama bliskih zemalja iz kojih se očekuje dolazak velikog broja turista dogovorio bilateralne aranžmane u vremenu dok zelene digitalne potvrde ne stupe na snagu u EU, što će omogućiti raniji dolazak gostiju u Hrvatsku.

Vezano uz uvođenje zelenih digitalnih potvrda Plenković ističe kako će iste samo olakšati slobodu kretanja unutar Europske unije, te naglasio kako se ne radi o putovnicama, već o ispravama koje olakšavaju kretanje ljudi.
 
Najvažnije je da ljudi koji se kreću ili će biti turisti ove godine ili imaju potvrdu da su preboljeli Covid, ili da su cijepljeni, ili da imaju važeći negativni test“, rekap je Plenković.

Budući da će legislativni akt oko zelenih digitalnih potvrda stupiti na snagu 01. srpnja, a nakon toga treba šest tjedana za provedbene akte, premijer Plenković u Bruxellesu razgovarao s premijerima Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Austrije, odnosno nama bliskih zemalja odakle je izgledan dolazak velikog broja turista, i dogovorio bilateralne aranžmane dok potvrde ne stupe na snagu. . Upitan hoće li moći ulaziti i osobe cijepljene kineskim i ruskim cjepivima, Plenković je rekao da će se o tome konzultirati s hrvatskom i europskom agencijom za lijekove.
 
Time će se, rekao je Plenković, omogućiti raniji dolazak gostiju u Hrvatsku te dodao kako je najvažnija poruka koju imamo za ovu turističku sezonu je siguran boravak u Hrvatskoj. 

Hrvatska spremna za Covid putovnice

Hrvatska je prva članica Europske unije (EU) koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. Covid putovnica koje se uvode od 1. lipnja i koje će ubrzati i olakšati putovanje u Hrvatsku.

AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja uspješno je obavio testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja. Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika. Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je tri dana prije predviđenog roka, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako navodi Hrvatski autoklub, s obzirom da će se verifikacija Covid putovnica provoditi putem očitavanja QR kodova, na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Uskoro će se nadograditi i stranica entercroatia.mup.hr, a putem te stranice bi se omogućile najave dolaska stranih državljana, što će smanjiti gužve na graničnim prijelazima.

Kontinuirano raste i udio cijepljenog stanovništva

U protekla 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.968. Među njima je 968 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 509 osoba, a testirano je njih 6.319. 

Zaključno s 26. svibnja utrošene su 1.645.332 doze cjepiva. Dosad je 1.221.109 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 424.223 primilo obje doze. Na dan 26. svibnja utrošena je 37.041 doza cjepiva.

Tako smo dosegnuli udio od oko 35 posto cijepljenih odraslih osoba. Procijepljen je i veći dio turističkih djelatnika, koji su označeni kao prioritetna skupina s ciljem da se cijepe gotovo svi do početka turističke sezone.

Cilj je do kraja lipnja cijepiti između milijun i šesto pedeset i milijun i sedamsto tisuća građana. Da bi se to ostvarilo, potrebno je tjedno cijepiti nešto manje od sto tisuća ljudi, što je realno i dohvatljivo, rekao je Plenković.
 
Cijepljenje ide prema planu, epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone, izjavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za jevno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.
 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN