Hrvatska i Bavarska kroz glazbeni spektakl proslavili dugogodišnje prijateljstvo

Riječ je o koncertu koji je organiziran povodom obilježavanja 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Savezne Republike Njemačke

Autor:  HrTurizam Promo

5. srpnja 2022.

Svečani koncert "Hrvatska & Bavarska: Niti prijateljstva, u tradiciji i klasici ujedinjene" održan je sinoć u prekrasnom i čarobnom ambijentu dvorane Herkules Sall u münhenskoj rezidenciji pred gotovo 1300 posjetitelja, koji su imali priliku uživati u poznatim opernim i operetnim arijama hrvatskih  i njemačkih kompozitora poput Wagnera, Straussa, Beethovena, Lisinskog, Zajca i Gotovca. Riječ je o koncertu koji je organiziran povodom obilježavanja 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Savezne Republike Njemačke te isto toliko godina djelovanja Hrvatske turističke zajednice na njemačkom tržištu, a obilježilo se i 50 godina rada Stalne hrvatsko-bavarske komisije.

Koncertu je prisustvovao i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji je naglasio kako Hrvatska i Njemačka imaju čvrste i prijateljske veze, koje do posebnog izražaja dolaze u turizmu.

"Njemačka je naše najvažnije emitivno tržište koje u ukupnim turističkim rezultatima Hrvatske ostvaruje udio veći od 25%. Drago mi je što je koncert okupio ovako velik broj ljudi, prijatelja i ljubitelja Hrvatske koja je kao turistička destinacija posebno popularna u Bavarskoj", izjavio je Staničić, nadodavši kako su njemački turisti u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja što u usporedbi s rekordnom 2019. godinom predstavlja rast od čak 11%.

Uz brojne uzvanike, koncertu je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bavarska ministrica poljoprivrede Michaela Kaniber (CSU) koja je hrvatskog podrijetla, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota i generalni konzuli RH u Njemačkoj na čelu s domaćinom Vladimirom Duvnjakom.

Munchen koncert 1

Glavni organizatori svečanog koncerta su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu i Ispostava Hrvatske turističke zajednice u Münchenu uz podršku i suradnju Bavarskog radija, Bavarskog državnog ureda, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, dok se za kvalitetnu izvedbu kompozicija hrvatskih i njemačkih velikana klasične glazbe pobrinuo BR Münchner Rundfunk orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, a tu je bio i zbor HRT-a te hrvatski i njemački solisti Evelin Novak, Lavinia Dames, Annika Schlicht, Manuel Gunthera i Ljubomir Puškarić. Program je moderirao poznati bavarski radio-televizijski voditelj Maximilian Maier.

"Ovaj koncert predstavlja dugogodišnju dobru suradnju i prijateljstvo Hrvatske i Bavarske. Zbog naših čvrstih veza ovakav je koncert i moguć. Osim hrvatskih prirodnih ljepota htjeli smo bavarskoj publici približiti i dio naše bogate kulturne baštine kroz vrhunsku klasičnu glazbu. Uz veliku podršku dirigenta Ivana Repušića i odlične suradnje hrvatskih institucija u Bavarskoj to smo sinoć i uspjeli. Vrlo smo zadovoljni i sretni zbog brojnih pozitivnih komentara publike te smo na ovaj način dodatno skrenuli pozornost na Hrvatsku ususret glavnom ljetnom dijelu sezone, kada u našoj zemlji i očekujemo najveći broj Nijemaca", poručila je Nera Miličić, voditeljica Ispostave HTZ-a u Münchenu.

Osim svečanog obilježavanja navedenih obljetnica, ovaj je koncert imao i humanitaran predznak. Naime, sav prihod od koncerta usmjerit će se ukrajinskom veleposlanstvu u Münchenu kao podrška prikupljanju dodatnih sredstava za pomoć Ukrajini.

"Presretni smo da smo ovako veličanstvenim događajem obilježili važne obljetnice u hrvatsko-bavarskim i hrvatsko-njemačkim odnosima. Naše zemlje veže dugogodišnje partnerstvo te izvrsni prijateljski bilateralni odnosi, koji su čvrsto usidreni na europskim vrijednostima", izjavio je Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Münchenu, naglasivši kako je nastup hrvatskih i njemačkih umjetnika publika nagradila dugim ovacijama.

Izvor i foto: Hrvatska turistička zajednica

Autor:  HrTurizam Promo

5. srpnja 2022.