Hrvatska ispunila sve uvjete za ukidanje viza za USA

Hrvatska je službeno ispunila uvjet da je broj odbijenih viza hrvatskih građana za SAD pao ispod 3 posto! U kontekstu ispunjavanja posljednjih sigurnosnih preduvjeta za pristupanje Republike Hrvatske američkom...

Hrvatska je službeno ispunila uvjet da je broj odbijenih viza hrvatskih građana za SAD pao ispod 3 posto!

U kontekstu ispunjavanja posljednjih sigurnosnih preduvjeta za pristupanje Republike Hrvatske američkom Programu izuzeća od viza, što u operativnom smislu znači razmjenu daktiloskopskih podataka između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti te FBI-ja, veleposlanik SAD-a u RH, William Robert Kohorst, obišao je danas zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem Centar „Ivan Vučetić“.

Obilazak forenzičnog Centra prvenstveno je važan u svjetlu skorašnje vizne liberalizacije za hrvatske građane koji putuju u SAD, te je ministar Božinović u svojoj izjavi za medije, održanoj nakon obilaska Centra, rekao da su u Centru vidjeli potpunu izgrađenu bazu na kojoj će se vrlo skoro odvijati interoperabilnost, odnosno razmjena daktiloskopskih podataka između MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja, s ciljem pravodobne i točne identifikacije sigurnosno sumnjivih osoba koje prelaze granice i SAD-a i RH, ali i EU.

Nakon obilaska u izjavama za medije veleposlanik Robert Kohorst je potvrdio da je Hrvatska službeno ispod 3 posto odbijenih zahtjeva za vize, čime je ispunjen jedan od ključnih uvjeta za ulazak Hrvatske u bezvizni režim putovanja u SAD.

Foto: Američka ambasada u Hrvatskoj

Drago nam je što možemo pomoći i što naši sustavi surađuju, a također nam je drago što je Republika Hrvatska pala ispod 3% odbijenih viza, što je važan preduvjet za američki Program izuzeća od viza, te smo zadovoljni napretkom na tom polju“, istaknuo je u svojoj izjavi veleposlanik Kohorst.

Također, Kohorst je istaknuo kako će sutra potpisati Memorandum o suradnji “Passenger name Recognition”, dokument koji je također potreban za program izuzeća od viza, te kako je američka strana posvećena zajedničkom cilju i vrlo entuzijastička oko postizanja svih uvjeta, te da se nadaju da će se sve postići u što kraćem roku, sukladno ritmu koji svima i svemu nameće pandemija

Foto: Američka ambasada u Hrvatskoj

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN