Hrvatska ispunila uvjete za dva važna gospodarska i turistička projekta sa SAD-om

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je u službenom posjetu u Hrvatskoj, a sastanak na temu suradnje i savezništva dviju država je održan u Dubrovniku. Američki državni tajnik potvrdio je...

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je u službenom posjetu u Hrvatskoj, a sastanak na temu suradnje i savezništva dviju država je održan u Dubrovniku.

Američki državni tajnik potvrdio je kako su ispunjeni uvjeti za dva iznimno važna projekta, a na kojima se radi već desetljećima – ukidanju viza za hrvatske građane ( visa-waiver ) i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Inače, samo Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice Europske unije kojima treba viza za SAD.

Program visa-waiver znači da hrvatski građani bez vize mogu putovati u SAD na razdoblje do najviše 90 dana, i to iz turističkih ili poslovnih razloga.

Ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane trebao bi se potpisati u sljedećim mjesecima, kao i ukidanje viza, pošto je Hrvatska ispunila sve uvijete u ovoj fiskalnoj godini, koja u Americi završava 30. rujna.

Foto: Američka ambasada u Hrvatskoj

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN