Hrvatska vatrogasna zajednica poslala upozorenje o velikoj opasnosti od nastanka požara

Zbog vremenskih uvjeta povoljnih za izbijanje požara otvorenog prostora, Hrvatska vatrogasna zajednica poziva sve građane na dodatan oprez.  Prema naj...

Autor:  HrTurizam.hr

21. lipnja 2024.

Zbog vremenskih uvjeta povoljnih za izbijanje požara otvorenog prostora, Hrvatska vatrogasna zajednica poziva sve građane na dodatan oprez. 

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, kroz Hrvatsku prolazi vrhunac toplinskog vala. Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, opasnost od izbijanja šumskog požara velika je za Dalmaciju, a vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova, navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Kako bi se smanjio broj požara, iz Hrvatske vatrogasne zajednice podsjećau na odgovorno ponašanje:

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.

6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

New project 95

 
Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.
 
U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar.

Svojim odgovornim ponašanjem svi doprinosimo sigurnosti.

Autor:  HrTurizam.hr

21. lipnja 2024.