Hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova o režimu prelaska granice

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović i njegov slovenski kolega Aleš Hojs, u Portorožu su danas, između ostaloga, razgovarali o aktualnim pitanjima vezanim uz režim prijelaza granice u vrijeme...

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović i njegov slovenski kolega Aleš Hojs, u Portorožu su danas, između ostaloga, razgovarali o aktualnim pitanjima vezanim uz režim prijelaza granice u vrijeme dok pandemija koronavisusa još nije savladana.

Oba ministra nakon sastanka, koji je održan u okviru inicijative Brdo-Brijuni, potvrdila su kako su razgovarali o načinima kako olakšati prelazak granice i što će značiti uvođenje digitalnih potvrda o cijepljenju ili preboljelosti Covida. Hrvatska je već primijenila korištenje takvih potvrda koje olakšavaju prelazak granice i one se primjenjuju jer je istom programu već pristupilo više država EU-a.

Božinović je svog slovenskog kolegu izvijestio kako je Hrvatska spremna na primanje takvih potvrda iz svih država Europske unije, te kako je od početka lipnja do sada hrvatskim državljanima već izdano više od 100.000 digitalnih potvrda.

Digitalnim je potvrdama do sada u Hrvatsku ušlo između 8 i 10 tisuća gostiju, najviše iz Poljske i Češke, ali i iz Danske i Njemačke, dodao je. Takvo će rješenje s Covid potvrdama uskoro, po riječima Hojsa, uvesti i Slovenija za svoje građane, čime će se olakšati prelaženje hrvatsko-slovenske granice.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN