Hrvatska uvela vize za digitalne nomade

U Hrvatskom saboru jučer je izglasan novi Zakon o strancima, prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade te su ukinute godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Sukladno Članku 54....

U Hrvatskom saboru jučer je izglasan novi Zakon o strancima, prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade te su ukinute godišnje kvote za zapošljavanje stranaca.

Sukladno Članku 54. državljanin treće zemlje može boraviti u Republici Hrvatskoj na kratkotrajnom boravku, privremenom boravku, dugotrajnom boravištu ili stalnom boravku.

Tako je novim Zakonom reguliran privremeni boravka koji se odnosi na boravak digitalnih nomada. Privremeni boravak digitalnim nomadima može se odobriti u trajanju do godine dana sukladno članku 69. ovoga Zakona.

Prema službenoj definiciji digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Prilog: Nacrt konačnog prijedloga zakona o strancima (EU)

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN