Raste interes britanskih turoperatora i avioprijevoznika za Hrvatsku

Hrvatsko turističko tržište potencijal za britanske turoperatore i avioprijevoznike

Tijekom drugog dana sajma World Travel Market (WTM) na štandu Hrvatske turističke zajednice ministar turizma Gari Cappelli održao je sastanke s turoperatorima i avioprijevoznicima Thomas Cook, TUI, Ryanair i Saga-om.

Ministar Cappelli nakon održanih sastanaka izjavio je kako je izrazio zadovoljstvo što partneri planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj te što im Hrvatska ostaje jedna od značajnijih tržišta. Danas smo dobili potvrdu od najvažnijih partnera na britanskom tržištu kako se naša turistička politika kreće u dobrom smjeru i kako hrvatsko tržište predstavlja iznimni turistički potencijal na kojem planiraju širiti svoju ponudu. Londonski sajam WTM tradicionalno donosi prve impulse na kojima temeljimo procjene kretanja turističkog prometa u slijedećoj godini te na temelju saznanja koje smo danas dobili, mogu reći kako ćemo iduće godine nastaviti pozitivna kretanja s britanskog, a vjerujem i ostalih tržišta. Bez obzira na povratak konkurencije s tržišta Grčke i Turske, najave i očekivanja su na razini prošle godine uz planirani rast do 7 posto“ izjavio je ministar Gari Cappelli. 

Broj dolazaka iz Velike Britanije je u direktnoj korelaciji sa brojem letova s tržišta i s duljinom razdoblja letenja. Velika većina letova započinje krajem travnja i početkom svibnja i letovi traju do sredine ili kraja listopada.Tendencija je da se svake godine sezona letenja produljuje, te se isto očekuje i u 2019. godini za što je dobivana potvrda i na sastancima održanima u sklopu sajma WTM. 

Tijekom susreta na sajmu Niall O’Connor i Gary Butler iz avio kompanije Ryanair potvrdili su da će u novoj sezoni otvoriti osam novih linija prema Zračnoj luci Zadar, i to iz Česke, Poljske, Italije i Njemačke i dvije nove konekcije prema Zračnoj luci Rijeka, iz Londona i Manchestera. U ime turoperatora TUI David Burling, Helen Caron i Lucy Ling na sastanku s ministrom Cappellijem istaknuli su kako izvrsno posluju s našom zemljom te su napomenuli da planiraju uvesti novu turističku turu City break na relaciji Zagreb-Plitvice-Krka-Split. 

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine, dolasci britanskih turista povećali su se za 8 posto dosegnuvši gotovo 850 tisuća, dok su noćenja porasla za 8 posto i dosegla gotovo 4,4 milijuna. Britanski su turisti većinom putovali u regije Dalmacije – Dubrovnik (36%), zatim Dalmacija – Split (23%) i Istra (20%), a najviše noćenja ostvarili su u hotelima.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN